Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 14-01-2011 16:25:04
Geldzaken & Recht

Aflossing hypotheek

[quote=marcel75 schreef op vrijdag 14 jan 2011, 11:47]de bank gaat helemaal na 30 jaar niet opnieuw taxeren. hoe kom je daarbij? er hoeft namelijk niet aan de inschrijving van de hypotheek gesleuteld te worden. daarnaast is je inkomen na 30 jaar een veelvoud van je inkomen op het moment dat je de lening aanging.

je redenering dat de opbrengst van een spaarhypotheek afhankelijk is van beleggingsresultaten, zit je mis. sparen = sparen en beleggen = beleggen. de rente op een spaarpolis is afhankelijk van de rente die je afgesproken hebt. in de regel is de spaarrente die je ontvangt op een dergelijke polis gelijk aan de door jou te betalen spaarrente. in dat licht bezien is een hoge hypotheekrente dus helemaal niet zo slecht. je krijgt een grote fiscaal voordeel en je inleg is lager. de rente over je inleg werkt immers harder. bij een beleggingshypotheek is dat anders.

als je trouwens zo in je doemscenario gelooft, moet je nu maar alvast je huis gaan verkopen en je geld gaan beleggen in opties, aandelen en obligaties die minstens 10% rendement beloven.

als het klopt wat marcel 75 en czar stellen kunnen we de hedendaagse banken kennelijk beschouwen als charitatieve instellingen. de creditrente op een spaarpolis even hoog als de debetrente op de hypotheek.
als een hypotheek een looptijd heeft van 30 jaar mag de bank na afloop daarvan toch gewoon het destijds verstrekte bedrag terugvragen? als de hypotheekgever de hypotheek wil voortzetten ligt het toch voor de hand dat de bank zal kijken wat het onderpand op dat moment waard is? zo niet, dan kan die bank inderdaad beschouwd worden als een charitatieve instelling. er zijn in het verleden trouwens ook banken failliet gegaan aan het verstrekken van hypotheekbedragen die aanzienlijk hoger waren dan de marktwaarde van het huis en die is dan weer een stuk hoger dan de taxatiewaarde.
inmiddels zijn trouwens ook de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek er niet gunstiger op geworden, integendeel.
en één ding staat vast: na dertig jaar hypotheek is het afgelopen met de hypotheekrenteaftrek, dus ook bij een (flink) gestegen inkomen zou best eens een ongunstiger situatie kunnen ontstaan.