Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 14-01-2011 17:18:59
Geldzaken & Recht

Aflossing hypotheek

Hippo,
verdiep je eens in de wereld die spaarhypotheek heet. dan zul je inderdaad leren dat de rente op de spaarpolis gelijk is aan de rente op de hypotheek. zo werkt dat nu eenmaal.

de lening is na ommekomst van 30 jaar niet ineens opeisbaar. alleen de renteaftrek vervalt. meer niet. de bank kan alleen de lening opeisen als er een einddatum is afgesproken of als de schuldenaar de gemaakte afspraken niet nakomt (denk aan niet-betalen, weet-plantage etc.) en zolang de bank nog rente vangt, is daar niet charitatiefs aan, sterker nog: dat is juist erg commercieel. uitgeleend geld brengt voor de bank immers meer geld op dan stilstaand geld.

ik verneem trouwens graag de namen van de banken die failliet zijn gegaan sec omdat ze meer geld uitgeleend hebben dan er aan waarde van het onderpand tegenover stond. met die redenering zou namelijk iedere bank die de 1e aankoop van een woning financiert failliet moeten gaan. menig koper financiert namelijk ook de bijkomende kosten mee. daarom spreekt men vaak ook van 125% van de executiewaarde.

je redenering dat de marktwaarde veel hoger is dan de taxatiewaarde gaat ook niet op. als dat het geval zou zijn, zou geen enkele bank meer een aankoop financieren. als je een woning koopt, moet je die laten taxeren. ik durf de weddenschap wel aan dat de taxatiewaarde in dat rapport altijd iets hoger is dan de koopprijs die jij moet gaan betalen. een bank gaat immers geen woning financieren waarvoor meer betaald wordt dan het waard is zonder plausibele reden.