Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 14-01-2011 17:34:01
Geldzaken & Recht

Aflossing hypotheek

[quote=hipppo schreef op vrijdag 14 jan 2011, 16:25]
als het klopt wat marcel 75 en czar stellen kunnen we de hedendaagse banken kennelijk beschouwen als charitatieve instellingen.


marcel75 en ik hebben gelijk. de banken zijn echter niet de charitatieve instellingen, de belastingdienst is dat en daar spelen de banken natuurlijk leuk op in met al hun producten.


[quote=hipppo schreef op vrijdag 14 jan 2011, 16:25]
de creditrente op een spaarpolis even hoog als de debetrente op de hypotheek.


ja, dat is heel normaal hoor.
stel dat die rente 5% is en jij lost 1.000 euro af. dat betaal jij over die 1.000 euro geen rente meer en dus kun je die ook niet aftrekken. de bank ontvangt dus 5% van 1.000= 50 euro minder rente.
nu ga je die 1.000 euro niet aflossen, maar sparen tegen 5%. de bank moet dan 5%=50 euro aan rente betalen, dat kost ze dus ook 50 euro.
het maakt voor de bank dus niets uit, maar voor jou wel. want jij kunt 50 euro meer aftrekken.

[quote=hipppo schreef op vrijdag 14 jan 2011, 16:25]
als de hypotheekgever de hypotheek wil voortzetten ligt het toch voor de hand dat de bank zal kijken wat het onderpand op dat moment waard is?


de bank heeft geen keus, de hypotheek valt nu eenmaal niet op te zeggen.
op het moment van koop is het onderpand van de lening getaxeerd en voldoende bevonden. zolang de lening dus niet verhoogd wordt is een nieuwe taxatie zinloos. stel dat het onderpand flink in waarde is gedaald, wat moet de bank dan doen als ze dat middels een taxatie te weten komen?

[quote=hipppo schreef op vrijdag 14 jan 2011, 16:25]
als een hypotheek een looptijd heeft van 30 jaar mag de bank na afloop daarvan toch gewoon het destijds verstrekte bedrag terugvragen?


ja, dat heb je bij een annuiteiten hypotheek en ook bij sommige spaar- en beleggingshypotheken. dan is de schuld na 30 jaar volledig ingelost. voor een aflossingsvrije hypotheek houdt het na 30 jaar niet op. de bank wil dan graag nog meer verdienen aan rente dus die geeft je graag een hypotheek. als ze het onderpand gedwongen verkopen, dan zijn ze zeker een klant kwijt. maar waarom zouden ze als jij netjes je rente blijft betalen?