Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 15-01-2011 12:10:27
Geldzaken & Recht

Aflossing hypotheek

[quote=czar schreef op vrijdag 14 jan 2011, 22:54][quote=hipppo schreef op vrijdag 14 jan 2011, 21:46]


ik krijg hier ernstig de indruk dat u voor alles uw eigen keuze als de allerbeste wilt poneren terwijl dat belastingtechnisch niet zo is. natuurlijk is het mogelijk dat uw keuze op de langere termijn wel de beste blijkt te zijn, maar dat is nu niet de verwachting.
uw beweringen spreken elkaar tegen: stijgende rente? de rente is historisch laag en zeker geen 9 of 12% die het inderdaad ooit wel eens is geweest.


overigens, in 1983 ging de tilburgsche hypotheekbank op de fles vanwege het verstrekken van veel te hoge hypotheeksommen in vergelijking met de waarde van het betreffende onroerend goed.


beste czar,

in mijn eigen situatie was de keuze voor een lineaire hypotheek de beste, gelet op de omstandigheden, waarmee ik niet wil zeggen dat dit voor iedereen zou gelden.
probeer je eens voor te stellen wat er gebeurt als je na een aantal jaren niet meer in staat bent het maandelijkse bedrag te betalen voor je aflossingsvrije hypotheek, bijvoorbeeld door langdurige werkeloosheid. dan zit je met een schuld die nog even hoog is als bij het begin. met een lineaire hypotheek is er in ieder geval een deel afgelost.
iets dergelijks kan ook gebeuren als een relatie stukloopt en geen van beide partners in staat is de hypotheeklasten helemaal alleen te dragen. in mijn zeer directe omgeving doet zich zo'n geval voor. het huis moet dus verkocht worden en je kan er vergif op innemen dat de opbrengst lager zal zijn dan de koopsom enkele jaren geleden. van de hypotheek is nog niets afgelost dus tel uit je verlies....
dat de rente historisch laag is/was klopt, maar er is inmiddels sprake van een stijging. en kijk eens naar wat er gebeurt met de rente die landen als griekenland, portugal, ierland, spanje en straks ook belgië en italië moeten betalen als ze geld willen lenen op de kapitaalmarkt. zou dat geen invloed gaan uitoefenen op de hypotheekrente?
de vette jaren lopen op hun laatste benen.
tenslotte nog dit.
de vraag van thomasfrederiks ging uiteindelijk over al dan niet gedeeltelijk aflossen van zijn hypotheek of spaargeld op de bank aanhouden.
mijn advies: geen spaargeld op de bank, gelet op het feit dat dit gegarandeerd verlies oplevert door inflatie en 1,2% belastingheffing.
kijk eens naar ing international high dividend equity, genoteerd op de beurs in new york. 11% dividend, in maandelijkse porties uitbetaald. mocht je plotseling geld nodig hebben dan kan je de aandelen direct verkopen.