Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 16-01-2011 14:53:09
Geldzaken & Recht

Aflossing hypotheek

Beste czar,
je haalt twee dingen doorelkaar. een annuïteitenhypotheek is niet hetzelfde als een lineaire.
bij een lineaire betaal je dertig jaar lang elk jaar 3,33% aflossing. daarnaast betaal je rente over het nog resterende bedrag. bij annuïteiten betaal je dertig jaar lang hetzelfde bedrag aan rente plus aflossing, waardoor je aanvankelijk voornamelijk rente betaalt en vrijwel niets aflost.

=czar schreef op zaterdag 15 jan 2011, 22:14: [[ de bank heeft het risico genomen om je een hypotheek te geven en als het helemaal mis loopt, dan kan de bank van een kale kip niet plukken. de vordering blijft dan wel bestaan, dus of je wordt een rijk man of je blijft lange tijd een kale kip.

die kale kip heeft in ieder geval nog een huis dat verkocht kan worden. wat er dan nog overblijft aan schuld kan ook nog opgeëist worden door de bank. je wordt dus in ieder geval geen rijk man.

de hypotheekrente stijgt op dit moment helemaal niet.

de daling is in ieder geval achter de rug.

=hipppo schreef op zaterdag 15 jan 2011, 12:10:
de vette jaren lopen op hun laatste benen.


wordt wakker, de crisis heeft z'n dieptepunt al gehad.
ja, er zijn landen die zich niet zo netjes hebben gedragen, maar dat betekent alleen dat die landen moeten lenen tegen hoge rente. en die rente ontvangen de landen die het wel goed doen, zoals nederland, dan weer. de hoogte van de rente is puur afhankelijk van het risico of die landen hun schulden wel kunnen bekostigen.

het staat allerminst vast dat de crisis z'n dieptepunt al heeft gehad. er kunnen nog heel wat lijken uit de kast rollen. het is m.i. een veeg teken dat zowel de ecb als de fed de geldkraan wijd open hebben staan. er wordt geld uit het niets gecreëerd waar geen enkele waarde tegenoverstaat. dat gaat t.z.t. tot grote brokken leiden.

klopt dat dat de vraag was.
mijn advies was ook: aflossen van je aflossingsvrije hypotheek, maar hou tenminste 20k of 40k (indien getrouwd/samenwonend) op je spaarrekening voor onverwachte uitgaven. wat je aflost kun je niet meer vrijelijk opnemen en er zijn zoveel onzekerheden in het leven. als thomasfrederiks zeker weet dat hij aan een buffer van 10.000 genoeg heeft, dan kan kan hij dat natuurlijk aanhouden.

=hipppo schreef op zaterdag 15 jan 2011, 12:10:
kijk eens naar ing international high dividend equity, genoteerd op de beurs in new york. 11% dividend, in maandelijkse porties uitbetaald. mocht je plotseling geld nodig hebben dan kan je de aandelen direct verkopen.

ik heb me er niet in verdiept, maar als een fonds 11% dividend geeft en 20% in waarde daalt, dan doe je het niet goed. ik heb dat in dit geval absoluut niet gecheckt, maar 11% dividend lijkt mij dubbel oppassen (is die 11% gegarandeerd dan?)


die 11% is niet voor eeuwig gegarandeerd en ieder aandeel kan natuurlijk dalen, maar stijgen kan ook. geld op een spaarrekening betekent hoe dan ook een gegarandeerd verlies.