Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 18-01-2011 11:26:54
Geldzaken & Recht

Hypotheekrenteaftrek bij een onbewoond huis

[quote=marcel75 schreef op dinsdag 18 jan 2011, 08:41]nbw,
je kunt niet zomaar ongebreideld hypotheekrente aftrekken. het moet wel gaan om je eigen woning/hoofdverblijf. daar moet je dus wel wonen/ingeschreven staan. uitzonderingen daarop zijn de periode die een echtscheiding in beslag neemt of als je de woning in de verkoop hebt staan. heb je de woning niet in de verkoop of ga je de woning in de tussentijd verhuren, dan is die woning niet langer je hoofdverblijf en valt dus in box 3.
ongebreideld hypotheekrente in aftrek nemen kan niet, mee eens uiteraard. hoofdregel: de eigen woning zal je hoofdverblijf moeten zijn. maar er zijn in de wet ib2001 een aantal uitzonderingen opgenomen. veel voorkomende situatie: er wordt een nieuwe woning gekocht en de oude woning staat leeg en te koop. tijdelijk is dan de hypotheekrenteaftrek over beide woningen mogelijk. voor lampekap die in een huurwoning woont, is er wat aftrekbaarheid van de hypotheekrente oude woning geen verschil met iemand die tijdelijk twee eigen woningen heeft en de hypotheekrente over beide woningen in aftrek mag nemen. voor aftrekbaarheid in deze situatie zijn dit de voorwaarden die in de link belastingdienst hierboven staan:

* de oude woning was in voorgaande jaren uw hoofdverblijf.
* de oude woning staat leeg sinds de verhuizing.
* u biedt de oude woning daadwerkelijk te koop aan.

wie de uitzonderingsbepaling in de ib2001 eigen woning na wil lezen: artikel 3.111 lid 2
http://lexius.nl/wet-inkomstenbelasting-2001/artikel3.111/lid2