Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 04-02-2011 20:39:58
Winkels & Webshops

Wormpje

Overgaauw schreef op vrijdag 4 feb 2011, 13:13: beste jean, dit zijn de larven van de haringworm oftewel anisakis simplex. geen prettige ontdekking, maar ze kunnen niet altijd allemaal uit de buikholte worden verwijderd tijdens het schoonmaken van de vis.
pino leest helaas maar half de wikipedia-info, want hij/zij vergeet de laatste zin hieruit te vermelden: sinds 1968 zijn de nederlandse vissers verplicht rauwe vis, dus ook haring, een etmaal bij -20 °c te bewaren of gedurende een bepaalde tijd in een zure marinade te leggen. hierdoor wordt anisakiasis (haringwormziekte) in nederland vrijwel niet meer aangetroffen. in landen waar veel rauwe vis wordt gegeten, zoals japan, komt anisakiasis nog geregeld voor.

en zo is het! door het invriezen worden alle, eventueel aanwezige, larven afgedood en daarom komt de ziekte bij de mens niet meer voor in nederland. niet bij vis uit de supermarkt en ook niet in die van de visboer! de wormen zelf zijn aanwezig in de maag van zeezoogdieren, zoals walvissen, bruinvissen, zeehonden en zeeleeuwen.

p. overgaauw, dierenarts-parasitoloog[/quote

dat kan dierenarts-parasitoloog overgaauw wel zeggen, maar het klopt niet altijd! een paar jaar geleden had ook ik kabeljauw gekocht bij ah. ik vond daarin een flinke worm van ruim 8 cm lang (geen visserslatijn!) die levendig en dus levend kronkelde. de reactie bij ah was dat ze het heel afschuwelijk vonden, maar dat het weleens meer voorkwam - en niet helemaal te voorkomen was. met de teruggebrachte vis hoefden ze niets te doen; er werd niet uitgezocht waar die vandaan kwam en de vis werd gewoon weggedaan.

deze worm was kennelijk een overlever en dat zou voor eventuele eitjes ook weleens het geval kunnen zijn. de volgende vraag is dan hoe lang je de vis moet verhitten om zeker te weten dat alle parasieten ook echt uitgeschakeld zijn. zo lang dit niet met zekerheid bekend is waag ik mij en mijn gezin of gasten er niet aan. voor mij dus geen rauwe vis meer meer van ah!!