Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 09-02-2011 15:46:49
Winkels & Webshops

Wormpje

Naar aanleiding van alle reacties nog een keer de juiste informatie.
het zijn geen wormen en er zitten geen eitjes in de vis. het zijn dode larven van de haringworm. alle larven worden gedood door invriezen en tijdens het schoonmaken meestal verwijderd. enkele minuten bakken bij 60 graden zal ze ook afdoden, maar is niet meer nodig. haringworm en verwante soorten komen echter ook voor in vele andere vissen, zoals kabeljauw, schelvis, makreel en zalm. in september 2007 heeft de europese unie beslist dat alle vis die verkocht wordt om rauw te worden gegeten of die koud wordt gerookt, eerst gedurende 24 uur moet worden diepgevroren.

als er nog bewegende wormpjes in vis aanwezig zijn, wat zeer uitzonderlijk is, dan is het invriesproces niet goed verlopen, de vis is zonder invriezen bereid (buitenland: zuid-europa, japan enz.) of de vis is bedorven en er zijn door vliegen bv. eitjes afgezet waaruit maden zijn ontstaan. in al deze (zeldzame) gevallen is het vanzelfsprekend dat de nvwa wordt geinformeerd, zodat deze actie kan ondernemen.

de vis van bonafide supermarkten en visboeren in nederland is gewoon te consumeren zonder risico om haringwormziekte te krijgen. sinds 1970 is deze aandoening niet meer voorgekomen in nederland (uitgezonderd een enkele patient die in het buitenland besmet was).

paul overgaauw, dierenarts-parasitoloog