Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-04-2011 17:47:47
Voeding & Gezondheid

Koken met wijn

Grootvader schreef op woensdag 27 apr 2011, 15:58: koken met wijn.

als stoofpotje: stoofvlees eerst licht aanbraden en dan grof gesneden (winter)wortel, grof gesneden ui en dit in de pot aangevuld met rode wijn+ een of twee uien (en de wijn hoeft niet duur te zijn,zelfs menig vin de table kan al goed zijn.) (ook de coq au vin kan zo als stoofpotje gemaakt worden = hele dag op een laag vuurtje== een petroleumstelletje is daarvoor ideaal)

maar................. dit kan ook heel goed met donker ( belgisch) bier!
en in de vakantie?
dan als laatste in het stoofpotje de (geschilde)aardappelen tot die ook gaar zijn.

als toetje: geschaafde winterwortel en fijn (in kleine blokjes) gesneden komkommer, aangemaakt met azijn en suiker en dit een tijdje laten staan.
de azijn kan vervangen worden door citroensap.

rest nog de opmerking dat veel duurdere wijnen vaak veel tanine hebben die daardoor de houdbaarheid van de wijn mede bepalen.
het is die tanine die zo wrang op de tong is als die wijn te vroeg gedronken wordt.
duurdere wijnen zijn dan ook in de meeste gevallen bewaarwijnen die echter , hoe eerder gekocht hoe goedkoper deze nog is.
5 jaar minstens in de kelder zoals de chigondas (rhône) of een lirac (gard) bijvoorbeeld.
ditzelfde departement levert ook een heerlijke rosé methode champagnoise.

'k zo zeggen....s;lobber ze maar.................. minstens die eerste 24 uur niet meer autorijden!!

de vrije vogel




we zijn al beland van wijn naar recepten, maar uiteraard wel leuk. tannine wordt veelal in het eten weggewerkt door zout of iets bitters.

tannine wordt door de steeltjes en vooral door de velletjes gevormd. daarom zit er in witte wijn weinig of helemaal geen tannine. de eiken vaten kunnen er ook voor zorgen, maar lang niet iedere wijnboer gebruikt die.
de houdbaarheid is bij duurdere merken niet langer. het opbergen voor meerdere jaren en de naam maakt de prijs hoger. het alcoholpercentage is zeker een factor van houdbaarheid. ik heb zelf een cranberry-wijn gemaakt van ca 18 % , eigenlijk noem je het geen wijn meer.
fransen drinken vooral de goedkopere wijn voor iedere dag. de meeste wijnen zijn mengsels van diverse soorten.

proost.