Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 18-10-2011 10:21:51
Voeding & Gezondheid

Waar is er nog zurezult tekoop

Voor eenieder die geïnteresseerd is in de oorsprong van zure zult (hoofdkaas):
oorspronkelijk vooral gemaakt om "niets verloren te laten gaan" van het varken. met stukjes augurk, paprika, kruiden en gelatine wordt het gekookt en daarna afgekoeld, waarbij het deksel van de pot (terrine) verzwaard wordt om het mengsel samen te drukken ("pressen") en daardoor consistenter te maken. zodoende kan het in sneetjes als broodbeleg dienen of als hapje bij de koffie, vaak met een laagje mosterd. tegenwoordig ook "verbeterd" met runds- of paardenvlees.
er bestaan tal van plaatselijke varianten, ook in de benaming. zoals: hoofdvlees, kopvlees, postekop, preskop, frut, (zure) zult, geperste kop, varkenskop, kipkap, huré, of huufflakke (de gentse variant).
met dank aan wikipedia.