Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-01-2012 14:05:42
Huishouden & Energie

Wat gebeurt er als je een snelkookpan te vroeg opent?

De oorzaak van het naar buiten spatten van heet water en eten is nog niet helemaal duidelijk genoemd.
in een hogedrukpan kookt het water bij een hogere temperatuur dan 100 graden, dat is inherent aan de hogere druk.
wanneer die druk opeens terugvalt naar één atmosfeer (de oude benaming voor luchtdruk) zal een deel van de energie die in het water zit opgeslagen (in de vorm van warmte) zich onmiddellijk omzetten in stoom, door het hele water van de pan heen.
het gevolg is een stoomexplosie, waarbij behalve stoom, ook kokend water en eten in het rond geslingerd wordt.