Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sira
sira - 23-01-2012 18:36:23
Huishouden & Energie

Hondenvoer: was is nodig voor mijn hond?????

[quote=eenigma schreef op maandag 23 jan 2012, 15:54]mijn hondjes is 19 jaar geworden op een dieet van goedkoop droogvoer, menu een mix die je volgens de aanwijzingen op het pak met warm water nat moest maken maar dat vond ie niet te eten dus at hij het droog en stond het 24 uur per dag in de voerbak zodat hij zelf kon bepalen wanneer en hoeveel hij at (een systeem dat ik ook voor mijn katten toepas) en daarnaast kreeg hij 200 gram blikvoer als ik aan het avondeten ging. in plaats van blikvoer kon het ook weleens schone pens zijn en verder at hij altijd graag mee van hetgeen ik ook at, van pepermuntjes tot koekjes. hondenkoekjes liet ie liggen maar een lekker koekje met wat chocolade en suiker erop ging er met smaak in daarnaast at hij graag verschillende groente en mocht genieten van een half uurtje grazen in het gras waar hij met zorg de door hem gewenste grassprietjes nuttigde, zonder dat hij daarvan ging overgeven, ook al zo een mythe ;-)

honden zijn geen carnivoren in de zin dat ze alleen vlees eten, als een carnivoor een prooi eet krijgt hij ook botten en groente uit de maag van die prooi naar binnen. honden zijn meer omnivoren dan carnivoren en puur vlees te eten geven is wachten op aandoeningen door gebrek aan voedingstoffen.
over welk merk het beste is voor jouw hond, dat is een kwestie van uitproberen, in principe zit er heel weinig verschil in samenstelling van de producten en heel grote verschillen in de prijzen, in mijn ervaring kan goedkoop compleet droogvoer net zo goed zijn als mega duur voer. mijn laatste hondje was een teckel en wie ze kent weet dat die ongelooflijk eigenwijs zijn, deze weigerde ieder voer behalve frolic, wat ik niet een commentaar en goede raad heb gehad op het feit dat dit zijn hoofdmaaltijd was.......... maar teckel was er prima gezond op, poepte kleine stevige drolletjes zoals het hoorde met een beetje oranje van de kleurstof :-d daarnaast hield hij wel van een hondenkoekje of speciale honden traktatie.

kortom volg je gezond verstand, probeer het een en ander uit en geloof de pro en anti reclames niet ;-)

bron: http://www.kynotrain.nl/voeding.php">klik hier

eenigma, een hond is een carnivoor, geen omnivoor. in de merken vleesvoer (barf) die ik noemde, zit alles wat een hond nodig heeft, zoals spiervlees (hoge voedingswaarde), orgaanvlees, botten (calcium), gefermenteerde groenten (om de maaginhoud van een prooidier na te bootsen), maar geen granen, omdat een carnivoor geen granen eet. geef daarbij af en toe een stuk pens en een (ongekookt) vleesbot (beide goed voor de tanden) en je hond krijgt alles wat hij nodig heeft.

er zullen vast goede merken brokken zijn, maar het blijft onnatuurlijk. het is zgn. gemaksvoer.
een dierenarts in opleiding krijgt nagenoeg weinig les in de juiste voeding. vroeger was het zo dat er een diervoederfabrikant kwam, die uitlegde waarom zijn merk zo goed is.

de laatste jaren zie je steeds meer dierenartsen die inzien dat uitgebalanceerd vleesvoer beter is. er zijn zelfs al diverse dierenartsen waar je barf kunt kopen.
een ander punt is dat steeds meer honden tegenwoordig te maken krijgen met voedselallergieën (veelal door de granen in de commerciële voeders) of vetzucht. dit zal niet gebeuren met barf.
en, vooropgesteld, de hond vindt het heerlijk.

als je naar de door jou aangegeven website gaat (www.kynotrain.nl/voeding.php) zul je bij de links een link vinden naar http://www.voernatuurlijk.nl/. hier worden de problemen genoemd die veel hondenbezitters tegenwoordig ondervinden.
laten we het maar helemaal niet over chocolade hebben.

ciseleren kan het beste advies vragen aan een dierenarts die ervaring heeft met zowel barf als brokken.

vriendelijke groet,
sira