Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-02-2012 21:53:14
Geldzaken & Recht

Moet een minderjarig kind zijn moeder onderhouden met een erfenis?

Ik ben nog eens verder gaan spitten. over dit onderwerp (vermogen/erfenis van minderjarig kind moet benut worden voor onderhoud an bijstandsgerechtigde ouder) zijn vragen gesteld in de tweede kamer.

het antwoord hierop in 2009 is http://docs.minszw.nl/pdf/34/2009/34_2009_3_13687.pdf">hier te lezen....

dat ziet er niet gunstig uit, alhoewel het eindoordeel aan de rechter is. die beslist of geld aangewend mag worden ter ondersteuning van de bijstandsouder.

de genoemde uitspraak van de rechtbank in zwolle (ljn: bd2656) is dat het vermogen van het kind mag worden gebruikt voor levensonderhoud van de moeder.

dat geval betrof het een flat, gekocht van de erfenis zodat het geld vastzat. daarop werd er wel bijstand verleend (het geld zat vast), maar in de vorm van een lening, die terug betaald moest worden zodra het geld na verkoop vrij kwam.

de grond waarop de rechter besliste:

dat het geld ook voor onderhoud van de bijstandsouder gebruikt mag worden is in het belang van de dochter dat haar vermogen wordt benut om in het levensonderhoud van haar moeder en van zichzelf te voorzien.

de kantonrechter overwoog daarbij dat in dit geval, gelet op de leeftijd van de dochter en haar daarmee verband houdende (immateriƫle) afhankelijkheid van haar moeder, mag worden aangenomen dat de dochter er (alle) belang bij heeft dat haar moeder in staat is en blijft voor haar te zorgen en met het oog daarop over de noodzakelijke middelen van haar bestaan beschikt

vladja