Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-02-2012 23:15:27
Geldzaken & Recht

Moet een minderjarig kind zijn moeder onderhouden met een erfenis?

Ik heb hier inmiddels een hoop onzin voorbij zien komen waar marsika niet mee geholpen is.

allereerst zit ik ook in de situatie dat mijn ex man onlangs is overleden en mijn minderjairge dochter vermogend wordt. ten tweede studeer ik rechten.

bij het vrijvallen van een erfenis aan een minderjarige zal het vermogen alleen aangesproken mogen na toestemming van de kantonrechter ( zgn, bem clausule ), er is heel veel jurisprudentie beschikbaar waarin de rechtbank het verzoek de erfenis van een kind aan te spreken voor een wwb uitkering. in de meeste gevallen wordt dit afgewezen en mag de gemeente het vermogen niet meetellen voor de zgn vermogenstoets. het minderjarige kind wordt hiermee beschermd. ( zie een uitspraak van vorig jaar http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=bq4741 ).

helaas is sinds dit jaar een bijstandsuitkering niet meer persoonsgebonden, maar gezinsgebonden. het is de vraag hoe de rectspraak hiermee om zal gaan, maar omdat de vermogensbesscherming van minderjarige kinderen zo duidelijk staan omschreven, heb ik er alle vertrouwen in dat ook in de nieuwe situatie heirmee rekening gehouden zal worden.