Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 03-03-2012 23:16:57
Geldzaken & Recht

Moet een minderjarig kind zijn moeder onderhouden met een erfenis?

Marsika je hoeft je zeker nergens voor te verontschuldigen. vorig jaar is er op overheidsniveau uitgebreid gesproken over de bescherming van de erfenis van minderjarige kinderen tov uitkeringen. het opeten van de erfenis is niet meer vanzeflsprekend , vooral als aannemelijk kan worden gemaakt dat het belang van een kind voor gaat, zoals bijvoorbeeld het gerbuik van de erfensi tbv een studie. ( google maar eens: erfenis minderjarig kind opeten .....vorig jaar zijn daar veel memo's over uitgegeven bij notarissen en advocaten )

dat brengt me bij vladja, allereerst zit ik in dezelfde situatie als mariska, mijn ex- man is ook onlangs overleden en we hadden een minderjarig kind. jammer dat je gelijk hapt / boven op de kast zit over '' aanbevelingen''. dan de uitspraak die jij aangaf: hier betrof het een erfenis die al financieel was ''uitgegeven'' met toestemming van de rechter tbv de aankoop van een huis. is het in het belang van het kind dat het huis wordt verkocht en de moeder en kind daarmee op straat staan en het kind haar / zijn sociale leefomgeving verliest? ook hier heeft de rechter het belang van het kind voorop gesteld. interen op het vermogen van het huis zodat het kind kon blijven wonen waar het woonde en nogmaals; het vermogen was al uitgegeven, de rechter vroeg zich in de uitspraak terecht af of dit wel zijn terrein is.

ik ben het ook eens met de jurist waar jij het over hebt: wetten bieden maar een beperkte vorming van de rechspraak, de rechters hebben ook rekening te houden met de grondwet, wetten, jurisprudentie, internationale verdragen en culturen waarop ze uiteindelijk zullen uitspreken. als cultuur een belangrijke rol speelt kan inderdaad volledig van de wet worden afgeweken ( zoals de joods-gelovige die onlangs door de rechter werd vrijgesproken omdat hij vanwege zijn geloof geen id-kaart bij zich wilde dragen, terwijl dit wel de wet is )


mbt de deurwaarder? ook hem geef ik gelijk, voor sommige mensen met vorderingen is het soms is hun voordeel verstek te laten gaan, ben je het eens met de vordering waarom dan nog aan een zaak beginnen? ben je het niet eens? dan kun je zo de tijd lekker rekken ( oa mbt procedure betekenen vorderingen en oproep rechtszitting etc )

kortom mariska, mocht het zover komen, dan heb je recht op rechtbijstand ( pro deo ). de hele procedure beneficaire aanvaardin duurt erg lang, bij mij al 7 maanden en het einde is nog niet in zicht. tot die tijd is de erfenis niet beschikbaar / vrij. je hebt genoeg tijd om de nodige acties te ondernemen danwel je te laten voorlichten.

sterkte!

.