Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 29-04-2012 13:34:24
Garantie & Verzekeringen

50% uitbetaling van schadebedrag

Vladja,
uw reactie en de mijne hebben elkaar gekruist; ik reageerde op winterman.

in reactie op uw stelling inzake de aansprakelijkheid voor dieren op grond van artikel 6:179 bw het volgende.
u heeft helemaal gelijk dat op grond van die wet, schoonzus in beginsel aansprakelijk is voor de schade.
daarna komt echter nog artikel 6:101 bw, waarin aan een benadeelde een gedeelte "eigen schuld" (nare term, maar bij gebrek aan beter) kan worden toegekend:
wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist.
zoals gezegd zijn er meerdere uitspraken gedaan (door rechters en de ombudsman schadeverzekeringen - tegenwoordig kifid) waarin wordt gesteld dat het zonder toezicht gedurende een hele nacht achterlaten van een (jong) dier in een (voor dat dier) onbekende omgeving, een risico op schade oplevert. daarom is er sprake van een omstandigheid die (mede) aan de benadeelde kan worden toegerekend.
daarom wordt in dit soort gevallen vrijwel altijd de 50-50 verdeling aangehouden.