Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-06-2012 11:50:44
Huishouden & Energie

Overdruk

Het lijkt er toch op dat het http://www.en-do.be/files/dftk17.pdf">expansievat bijna vol is. de oorzaak is vermoedelijk dat de voorspanning van het vat onvoldoende is. lucht in het vat bijpompen, of het vat vervangen (voorspanning van 0,5 tot 1 bar) is de oplossing denk ik.

veel vaten hebben aan de onderzijde een ventiel (onder een kunststoffen kap) en kunnen daar dus weer bijgepompt worden. de voorspanning is afhankelijk van de verdiepingen in het huis.
bij meerdere verdiepingen die verwarmd (kunnen) worden, zal een leeg vat, dat gemonteerd is op de benedenverdieping, meer druk moeten hebben dan wanneer het gemonteerd is op zolder. dat verschil kan wel 1 bar zijn.
let dus op bij het kopen van een vat, welke voorspanning deze moet hebben.

een vat, dat op de begane grond was gemonteerd, kun je dus niet zomaar naar zolder verplaatsen. de voorspanning zal daar veel te hoog zijn en het vat functioneert dan niet goed. het omgekeerde, vat verplaatsen van boven naar beneden, zal beneden een te lage voorspanning opleveren.

als je de druk van het hele systeem afhaalt, door iets water af te tappen en daarna langzaam weer bijvult dan moet in eerste instantie de druk heel snel op ongeveer 1 bar komen en daarna langzaam verder stijgen.
de druk neemt pas langzaam toe op het moment dat de voorspanning van het expansie vat wordt gepasseerd, omdat vanaf dat moment ook het expansievat begint te werken en langzaam gevuld wordt.

is de voorspanning te laag, dan stijgt de druk langzaam vanaf een veel lagere druk. is de voorspanning te hoog (komt normaal niet voor) of is het membraan in het vat lek, dan stijgt de druk tijdens het bijvullen al eerder (dus vanaf een lagere drukwaarde) en veel sneller.