Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 19-06-2012 10:03:50
Geldzaken & Recht

Wettelijke garantie versus garantietermijn van winkelier

Zo, hier ben ik even voor gaan zitten. zowel ikbenik als xvixx verwijzen naar de wet over conformiteit. als ik dit zo lees, lijkt het niet zo moeilijk. er mag een bepaalde duur van een product worden verwacht en daar mag je de verkoper, ook na de garantietermijn aan houden. (en dat wist ik ook wel)
waar het om gaat is het verschil in uitleg.

ikbenik beweert dat bij conformiteit moet worden gekeken naar uitspraken van de verkopende partij en de fabrikant.

letterlijk zegt hij hierover kijk, de wetgeving kijkt naar de koopovereenkomst met daarbij de uitspraken van de fabrikant en verkopende partij.
de verwachting van een product is gebaseerd op uitspraken van de fabrikant en verkopende partij. zie zijn argumentatie in deze vraag klik http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/einde-fabrieksgarantie/?vhash=c749c73j">hier

en daarmee worden vragenstellers hier vaak weggeblazen. iemand vraagt of hij zich kan beroepen op conformiteit. en dan zegt ikbenik, heeft de fabrikant of verkoper een uitspraak gedaan dat die wasmachine 2 jaar moet mee gaan? nee? dan heb je geen recht op tegemoetkoming in de kosten of gratis reparatie als bijv. de pomp defect is.

dit hanteert ikbenik constant als argument om aan te geven dat de koper verder geen beroep kan doen op de verkoper. volgens hem kunnen alleen de verkoper en de fabrikant uitspraken doen over te verwachte duur van een apparaat (en dat moet dan ook nog tijdens de koopovereenkomst) en als die er niet zijn kan de verkoper nergens meer rechten aan ontlenen.

om bij de wasmachine te blijven, ik heb geen uitspraken van de fabrikant hoe lang mijn wasmachine probleemloos mee moet gaan en van de verkoper heb ik 1 jaar garantie gekregen.

xvix lijkt nu te zeggen dat het niet gaat om de uitspraken van de koper en de fabrikant tijdens de koopovereenkomst, maar om wat je redelijkerwijs mag verwachten van een product.

dus stel ik heb een miele van 900 euro gekocht, mag ik er dan redlijkerwijs van uitgaan dat hij langer dan een jaar meegaat? en mag ik dan een beroep doen op de wet over conformiteit, ook als tijdens de verkoop er geen uitspraken waren van zowel verkoper als fabrikant over de te verwachten levensduur?

het lijkt een minimaal verschil in interpretatie/uitleg, maar de gevolgen voor de consument zijn wel behoorlijk.

het pijnpunt is dus, redelijke verwachting van xvisx en de uitdrukkelijke uitspraken van verkoper en fabrikant waar ikbenik naar verwijst.

als dit nu eens duidelijk werd zou ik helemaal gelukkig zijn ;-)

xvisx ik zie dat je weer op de site bent, je nieuwe post moet ik nog lezen.

.