Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 13-08-2012 16:46:33
Huishouden & Energie

Buurman haalt onze schutting weg

De vraag lijkt mij vooral, wat u het liefst wilt:
a. uw recht halen.
b. een draaglijke verhouding met de buurman behouden/herstellen.
en wellicht wilt u het liefste zowel a als b.

a. als u langs de normale weg de bouw van uw garage hebt aangemeld, dan lijkt u dat juridisch correct te hebben gedaan. verder: als uw buurman overhangende takken niet wil verwijderen, dan mag u dat, zoals al is opgemerkt, zelf doen. en ten derde: zaken zoals een schutting van uw terrein weghalen, dat mag een ander natuurlijk niet doen.

b. het ziet er niet naar uit dat u of uw buurman gaat verhuizen. dus moet u met elkaar verder, zo niet vriendschappelijk, dan toch zakelijk. u bent tot elkaar "veroordeeld", en het helpt helemaal niet om de buurman als "aso" te zien. de suggestie om handtastelijk te worden, vind ik al helemaal onverstandig. ook als u nu meteen aangifte gaat doen, zal dat de relatie niet ten goede komen. de stappen lijken mij, in deze volgorde: de buurman zeggen dat u inderdaad beter eerst over die garage had kunnen praten, máár dat u wel in uw recht stond. u kunt er begrip voor tonen dat huis-aan-huisbladen soms niet worden gelezen, en soms niet eens bezorgd worden; misschien heeft hij het nieuws daardoor gemist. u kunt erop wijzen dat verwijdering van eigendommen op uw terrein onterecht is, en om herstel verzoeken. u kunt om verwijdering van overhangende takken vragen, en /i/eerst meedelen/i/ dat u daartoe anders zelf overgaat.
lukt dit allemaal niet, dan is een mediator de meest vriendschappelijke, en minst heftige, stap. levert dat niets op, dan kunt u denkelijk altijd nog naar de wijkagent. komt u ook dan niet verder, dan is het nog vroeg genoeg voor aangifte. en ten slotte als laatste stap: de rijdende rechter is inderdaad niet op afroep beschikbaar, maar hebt u recht in de regio al overwogen?

er zijn andere stappen denkbaar, en het kan ook in andere volgorde. natuurlijk. maar ik zou het niet méér laten escaleren dan noodzakelijk is. uw emotie en frustratie zijn werkelijk heel herkenbaar. toch bent u volgens mij het meest gebaat met een zakelijke, niet-verhitte discussie, en als die niet vriendelijk kan, houd haar dan vooral wél beleefd. ook op beleefde toon kunt u immers duidelijk maken dat u iets heel onterecht vindt en er geen genoegen mee kunt nemen.