Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 21-08-2012 15:05:23
Geldzaken & Recht

Wat kunnen de consequenties zijn bij 'scheef wonen'

Met scheefwonen wordt bedoeld dat de huurder in een huis woont waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen van de huurder. volgens de voorlopige berichtgeving woont iemand scheef wanneer hij een inkomen heeft van meer dan € 43.000 bruto per jaar en in een woning woont die minder kale huur heeft dan € 664,66 (1 januari 2012) per maand. mensen die scheefwonen zouden volgens de minister voor een extra huurverhoging in aanmerking komen.

er zijn twee vormen van huurverhoging in het kader van scheefwonen:


de huurverhoging voor huishoudens met een inkomen boven € 43.000 met maximaal 5 % boven inflatieniveau op basis van de circulaire ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties, huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013, 2 februari 2012, . het voorstel over de 5% extra huurverhoging voor hogere inkomens is al door de tweede kamer goedgekeurd. de eerste kamer heeft daar nog niet over gestemd.
het wetsvoorstel dat 1 % extra huurverhoging regelt voor inkomens tussen € 33.000 en € 43.000.

het huishoudinkomen bestaat uit het gezamenlijk inkomen van de huurder en de overige bewoners van de woning. bepalend is wie er op de datum van de voorgestelde ingang van de huurverhoging in de woning wonen. bij een huurverhoging per 1 juli 2012 is dus bepalend wie er op 1 juli 2012 in de woning wonen. van hen wordt dan het gezamenlijk inkomen over 2010 meegeteld.

invoering van het voorstel wordt uitgesteld
in het persbericht van de woonbond van 11 juli 2012 wordt kenbaar gemaakt dat het minister spies niet is gelukt om het wetsvoorstel dat een extra huurverhoging van 5% mogelijk maakt voor inkomens vanaf € 43.000 door het parlement te loodsen. het voorstel moet immers nog steeds besproken worden in de eerste kamer, die in de week van 11 juli 2012 met reces is gegaan. de minister geeft in een brief aan de tweede kamer nu aan dat ze er naar streeft het wetsvoorstel met ingang van 1 januari 2013 in werking te laten treden. dit uitstel betekent in de praktijk dat extra huurverhogingen niet mogelijk zijn voor 1 juli 2013. huurverhogingen per 1 januari zijn wettelijk onmogelijk omdat verhuurders maar een keer per jaar een huurverhoging door mogen voeren. de laatste huurverhoging (2,3%) dateert van 1 juli 2012. volgens artikel 7:251 bw mag er immers maar eenmaal per jaar een reguliere huurverhoging plaatsvinden.