Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 28-08-2012 09:47:44
Geldzaken & Recht

Tweedehands spullen verkoop op marktplaats iet de wwb als inkomen

Interessante vraag.

het zal iedereen logisch zijn dat echte handel via mp een vorm van werk en dus inkomen is. je bent dan verplicht dit op te geven aan de wwb.

nu lijkt mij dit anders voor kleinschalige privé handel.
maar ja wat lijkt is niet perse zo.
toch wil ik graag even wijzen op punt 4.2 van een rechterlijke uitspraak gedaan in mei 2012:

http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=bw5987">ljn: bw5987, centrale raad van beroep , 10/3893 wwb + 10/3894 wwb

4.2. zoals de raad eerder heeft overwogen (crvb 15 maart 2011, ljn bp8124) is het voor ontvangers van bijstand niet verboden om goederen via internet te verkopen, mits daarvan en van daaruit verkregen verdiensten tijdig melding wordt gemaakt aan het bijstandverlenend orgaan. de opbrengst van incidentele verkoop van privégoederen, al dan niet via internet, wordt in het algemeen niet als inkomen aangemerkt, zodat daarvan in beginsel geen mededeling behoeft te worden gedaan.

ik weet niet precies of hieruit jurisprudentie te concluderen is. maar volgens mij staat hier dat je kleinschalige privé verkopen niet verplicht bent te melden en dat deze niet als inkomsten worden gezien.... in het algemeen.
ruimte voor interpretatie dus.

wat ik wel concludeer uit deze uitspraak
is dat als je kleinschalige privé advertenties plaatst.
en kiest voor 'alleen ophalen'
en bij ophalen contact afrekent
en niet niet meldt aan de wwb
je niet de inlichtingenverplichting ontduikt.

ninc