Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wi
wimwest - 08-10-2012 14:33:09
Geldzaken & Recht

Hoe nalatenschap verder af te wikkelen?

Als de man gehuwd was, dan erft man de helft van het huis plus een kindsdeel. als er geen kinderen waren, dan erft de man alles. dat is op het moment van het overlijden van de vrouw.
dan is het geheel afhankelijk hoe het legaat aan de neven en nichten is opgesteld. is dit met vruchtgebruik (meestal wel) dan is het eigenlijk zo dat alles wat van het originele legaat over is, is opeisbaar en niet meer. de vrouw kan natuurlijk geen gelden weggeven als deze niet aanwezig waren of zijn. ik kan een neef een legaat geven van een miljoen, maar als er maar 5 euro is, dan wordt het toch echt 5 euro.
dus eerst zal bepaald moeten worden hoe de waarde is van het legaat alvorens er een vordering opgesteld kan worden. een vordering is pas opeisbaar als men weet hoe groot de vordering is. als er geen ruimte is voor uitbetaling van de legaten, zal men moeten wachten op de verkoop van het huis, want dan kan men pas de hoogte van de vordering bepalen en opeisen.



artikel 4:120 bw

1.schulden van de nalatenschap uit een legaat worden slechts ten laste van de nalatenschap voldaan, indien alle andere schulden van de nalatenschap daaruit ten volle kunnen worden voldaan.

2.voor zover de nalatenschap niet toereikend is om de schulden uit legaten te voldoen uit de erfdelen van de erfgenamen op wie zij rusten, worden zij verminderd.

3.tenzij uit de uiterste wil een andere wijze van vermindering voortvloeit, ondergaan deze verplichtingen alle een evenredige vermindering, met dien verstande dat, voor zover de prestatie is te beschouwen als voldoening aan een natuurlijke verbintenis van de erflater, die verplichting pas na de andere voor vermindering in aanmerking komt.

4.vermindering geschiedt door een verklaring aan de legataris door de met het legaat belaste erfgenamen of, indien de nalatenschap is verdeeld overeenkomstig artikel 13, de echtgenoot van de erflater. voor zover de prestatie reeds is verricht, blijft de rechtsgrond daarvoor in stand, behoudens de mogelijkheid van terugvordering en verhaal als bedoeld in de artikelen 216 en 220 lid 3.

5.ondanks de vermindering blijven de erfgenamen die met hun gehele vermogen aansprakelijk zijn, gehouden tot voldoening voor het geheel.


de rente wordt pas uitbetaald over het meerdere van 6%, dus dat is niet van toepassing met de huidige rentestanden.

is er geen executeur benoemd, dat maakt alles eenvoudig en minder kostbaar en volstaat een verklaring van executele (€ 100,-) t.o.v. een verklaring van erfrecht (€ 400,.-€ 900,.) indien een notaris nodig blijkt, is even shoppen wel handig en veel voordeel mee te behalen. kijk ook eens op http://notaris.startpagina.nl/prikbord/">