Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mi
michellekepen - 08-10-2012 23:10:50
Geldzaken & Recht

Hoe nalatenschap verder af te wikkelen?

Van ts,

dank voor de reacties tot dusver.
- aan vaierius en curious: naar notaris gaan, dat was ook mijn advies, maar ik heb me toch laten overhalen om alvast een soort orientatie te verrichten.
- tijger 1: je opmerking inzake indertijd betaalde successierechten ter harte genomen, had ik dom genoeg nog niet aan gedacht! ik kreeg te horen dat er geen testament is, maar door wat jij stelt (te meer vrouw geen kinderen had, maar man wel!), ga ik daar toch voor de zekerheid explicieter navraag naar doen, of laten doen via een notaris.
- wlmwest: er was inderdaad sprake van vruchtgebruik, niet vermeld omdat ik mijn vraag te lang vond worden. ik ga er van uit dat het testament van de vrouw indertijd geaccepteerd is, en dat behalve het legaat van 120k er ook nog iets naar man gegaan is. waarschijnlijk was het saldo van halve huis + halve hypotheek flink positief. je opmerking "want dan kan men pas de hoogte van de vordering bepalen en opeisen." begrijp ik niet: ik zou denken dat de vordering 120k (minus de betaalde successier) bedraagt, wel of niet vermeerderd met rente (jij stelt van niet)??? en in het slechtste geval indien nalatenschap niet toereikend is, dienen de kinderen die (door hun handelen)
geaccepteerd hebben, bij te betalen. de 120k is m.i. geen legaat toegekend door man, maar intussen een schuld van man aan de neven en nichten. net als er een schuld aan een postorderbdrijf zou kunnen zijn. maar ik zeg er meteen bij dat doorgronden van artikel 4:120 bw voor mij te hoog gegrepen is.
- wlmwl20 (familie van wlmwest?): ik zal inderdaad zelf niet naar notaris gaan, doe slechts poging derden op juiste pad te helpen. zal voor zekerheid navraag doen naar een evt. verzekering.

algemeen: juiste antwoord weet je natuurlijk nooit, soms zie je zelfs tegenstrijdige visies. en in dit soort ingewikkelde zaken waar bovendien te weinig info verstrekt wordt (door mij, ts) verwacht ik ook geen kant en klaar en een alles omvattend antwoord. desondanks ben ik toch stuk verder gekomen, en sta open voor nog meer raadgevingen en toelichtingen.
daarnaast (nog buiten dit topic) verder overtuigd van juistheid advies: bij twijfel benficiair aanvaarden!