Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 10-10-2012 13:55:22
Geldzaken & Recht

Huisvredebreuk? huurbaas overlegt niets en doet inbreuk op privacy.

Punt 1: verhuurder bepaald aan wie de kamer wel of niet verhuurd gaat worden. hoewel het prettig is in studentenhuizen dat er overleg met de zittende huurders is, het is niet verplicht. verhuurder doet hier niets vreemds.

punt 2: de reparatie en de korte aankondiging van tevoren. had netter gekund maar lijkt me wederom geen probleem. immers de verhuurder is verplicht om reparaties uit te voeren als dit nodig is en jullie zijn verplicht hieraan mee te werken. had de datum niet uitgekomen, dan hadden jullie een andere datum voor kunnen stellen, maar het is allemaal al klaar dus dat zal het probleem niet geweest zijn.

punt 3: kamers afsluiten. het is gebruikelijk dat de kamers (jullie privedelen) af te sluiten zijn. als dit echter bij het begin van de huur niet zo was, kan je daar nu niet zonder meer aanspraak op maken. ik denk inderdaad dat het het beste is om de verhuurder te vragen sloten op de deuren te zetten al is die daar volgens mij niet toe verplicht. anders vragen om toestemming om het zelf te doen.

punt 4: betreden algemene ruimtes. dit is een lastige en hangt heel erg af van het contract. meestal hebben jullie het medegebruik van de woonkamer en dergelijke. jullie hebben geen exclusief recht. ik vind echter dat het tever gaat als de verhuurder daar wel gewoon naar binnen kan lopen. normaal gesproken mogen verhuurders de huurruimte (of dat nu jullie kamer is of de gezamenlijke woonkamer) niet mogen betreden zonder toestemming. ik ga er dan dus wel van uit dat jullie niet bij de verhuurder inwonen maar zelf het hele huis tot jullie beschikking hebben.

punt 5: servicekosten. direct aankaarten bij huurcommissie. de verhuurder mag servicekosten rekenen en stookkosten aan jullie doorberekenen, maar ze moet hiervan wel elk jaar een afrekening maken. deze afrekening kan betekenen dat jullie of geld terug krijgen of geld bij moeten betalen. vooral bij de huurcommissie aankaarten dit soort gevallen, want servicekosten innen en geen afrekening maken mag gewoonweg niet.