Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dearagain
dearagain - 10-02-2013 18:44:41
Geldzaken & Recht

Annuleren van bestelde trouwjurk na 1,5 dag

78


de consumentenwetgeving kent 4 bedenktijden
-------------------------------------------------------------------------

er zijn 4 bedenktijdregelingen die veel consumenten door elkaar halen:

1. je koopt in een winkel:

deze koopovereenkomst kent geen bedenktijd. koop = koop en het is een gunst van de winkelier om het produkt terug te nemen tegen betaling van de aankoopprijs. wél kun je bij het afsluiten van de koopovereenkomst expliciet met toestemming van de winkelier afspreken dat het artikel teruggebracht mag worden tegen uitbetaling van de aankoopprijs. dit moet je dan schriftelijk (bijvoorbeeld op de aankoopbon) laten vastleggen. soms ligt dit recht al vast als huisregel van het bedrijf (bijvoorbeeld blokker/hema/enz..).

2. je koopt op afstand (via internet, telefonisch, etc) of je sluit een dienst op afstand af:

bij een koop op afstand heb je nadat de (koop)overeenkomst is ingegaan (dat wil zeggen: de dag waarop je het produkt ontvangen hebt), 7 werkdagen bedenktijd om de koopovereenkomst zonder opgaaf van reden alsnog te annuleren. wettelijk begint de bedenktermijn van 7 werkdagen eerst te lopen vanaf het moment dat de consument de bevestiging van de overeenkomst schriftelijk heeft ontvangen (meestal samen met het produkt). krijg je niet tijdig (dat wil zeggen, uiterlijk bij de aflevering van het produkt of de dienst) een bevestigingsbrief met daarin de wettelijk verplichte informatie, dan heb je zelfs 3 maanden het recht om te annuleren.
bij diensten* gaat de bedenktijd (vaak) in, direkt nadat je op de akkoordknop hebt gedrukt of direkt nadat je telefonisch danwel digitaal accoord bent gegaan.

(*) jurisprudentie: de bedenktijd bij een overeenkomst op afstand van televisie-, internet- en telefoniediensten gaat pas in nadat de aanbieder de benodigde apparatuur heeft geleverd én toegang heeft verleend op het netwerk.

nieuwe jurisprudentie omtrent het herroepingsrecht van de koper geeft aan, dat de consument ook het recht heeft om zich te bedenken voordat het bestelde afgeleverd is en/of hij de koopbevestiging met de wettelijke informatie heeft ontvangen.
de kantonrechter in assen oordeelde op 15-3-2011, dat gelet op de in artikel 7:46d bw gegeven termijn, een koper ook vóór ontvangst van de zaak bevoegd is om de koopovereenkomst (al) te ontbinden (zie: ljn bp8079).

zie ook:

http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=4192

http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=4369


79

3. bij verkoop aan de deur (colportage) wordt ook een afkoelingsperiode in acht genomen:


bij verkoop aan de deur (colportage) heb je 8 kalenderdagen de tijd om je te bedenken en de koopovereenkomst eenzijdig te ontbinden.
bij een overeenkomst van meer dan 34 euro, dient ter plekke een handgetekende kopie van de overeenkomst aan de koper te worden overhandigd (dus: zowel de koper als de colporteur dienen de overeenkomst te ondertekenen). vanaf het moment van overhandigen van de handgetekende kopie gaat de overeenkomst in. daarom is het heel belangrijk om op dat moment te checken of de korrekte (koop)datum wel op het formulier staat.

4. je sluit een financiële dienst af op afstand:

bij het afsluiten van een verzekering, bijvoorbeeld het afsluiten van een ziektekostenverzekering of van een koopsompolis, heeft de consument 14 kalenderdagen bedenktijd. bij het afsluiten van een levensverzekering op afstand is de bedenktijd zelfs 30 kalenderdagen.

toelichting:
op de aanvraag van een verzekering is dus ook een bedenktijd van toepassing (maar niet altijd). dit betekent dat de verzekerde na ontvangst van de polis en de polisvoorwaarden, de verzekering (zonder opgaaf van reden) ongedaan kan maken.
hierbij geldt het volgende:
1. de bedenktijd bestrijkt een termijn van 14 kalenderdagen of 30 kalenderdagen;
2. de bedenktijd gaat in op het moment van ontvangst van de polis en de polisvoorwaarden;
3. de verzekering moet een contracttermijn van ten minste één jaar hebben;
4. wanneer gebruik wordt gemaakt van het recht de overeenkomst met terugwerkende kracht te ontbinden, dan wordt gehandeld alsof de verzekering nooit heeft bestaan;
5. op contracten waarvan, met instemming van verzekeringnemer, de (voorlopige) dekking ingaat voordat de bedenktijd zou zijn afgelopen, is de bedenktijd niet van toepassing (zoals bijvoorbeeld meestal op een autoverzekering).

(bron ad. 4: artikel 40/wfd)


note: een hele mooie dag toegewenst.