Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

energieverbruik
energieverbruik - 18-03-2013 20:25:08
Huishouden & Energie

Vloerverwarming aanleg

Wanneer vloerverwarming als hoofdverwarming moet dienen moet je op een vierkante meter ca 10mt slang verwerken welke dan bij een watertemperatuur van 35 gr ca. 97 watt genereerd. dit houdt dus in dat de buizen op 10 cm van elkaar gemonteerd moeten worden en bij eventuele schuifpuien of grote glasoppervlakken nog dichter bij elkaar zo'n 5 cm. die 97 watt houdt in een totaal vermogen in van 70x97=6790watt. en dat is bij een kamer van 70m2 met een gemiddelde hoogte van 2,60 niet echt overdreven nl zo'n 40 watt per m3.
om hier aan te voldoen moeten dus die slangen wel op maximaal 10 cm uit elkaar liggen.
een verdeler met vier groepen lijkt mij niet goed gekozen want in uw situatie moet er 700 meter vloerleiding worden verwerkt, dan lijkt mij een 7 groepsverdeler meer voor de hand te liggen met lussen van 100 mt.
in dit verband zou je ook eens moeten kijken wat er voor een verdeler er wordt toegepast die moet zijn van het type hydraulisch neutraal.(dit houdt in dat de pomp van de vloerverwarming niet het functioneren van de cv ketel kan beïnvloeden)
voor het aanbrengen van de slangen kun je natuurlijk best een wapeningsnet met een maaswijdte van 15cm toepassen alleen het leidingwerk moet wel om de 10 c.q. 5 cm vastgezet worden. een roestig wapeningsnet maakt op zich niet uit, alleen als u van plan bent om later travertin of marmer als afwerkvloer toe te passen kan dit niet en moet er een gegalvaniseerd net worden gebruikt anders krijgt u later roestvlekken in de vloer.
het kan zijn dat de vloer in de nieuwbouwwoning voldoende is geïsoleerd die aluminiumfolie of andere onderlagen overbodig maken.
wel van belang is dat wanneer de cementdekvloer wordt aangebracht er rondom een rand isolatie tegen de wanden wordt gezet die de expansie van de vloer opvangt en daarmee latere scheurvorming voorkomt en zo moet er ook voor de cement een toevoegmiddel worden gebruikt ook weer met het doel scheurvorming tegen te gaan.
nog een advies van mijn kant is plaats een of twee ondersteunende radiatoren in deze ruimte om de thermische traagheid van de installatie op te vangen.