Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 19-03-2013 15:58:28
Huishouden & Energie

Geluidshinder door katten verjager

Zwolle - als een mosquito tegen katten verboden wordt, met als argument geluidhinder bij omwonenden, mag een mosquito tegen hangjongeren dan wel? die vraag stelt rinus van der gronde uit zwolle-zuid, wiens kattenverjaagapparaat op een gemeentelijk veto stuitte. "belachelijk." rinus en lidy van der gronde, 61 en 58 jaar oud, wonen in een buurtje met veel kattenliefhebbers.

hun katten willen ook wel eens door de tuin van de van der grondes kuieren, en die zijn daar niet blij mee.

hij: "ze poepen en piesen de hele boel onder. ik laat onze kleinkinderen al niet meer in de tuin spelen."

zij: "mensen vinden een kattenbak stinken of willen hem niet schoonmaken. dus laten ze hun kat buiten hun ontlasting doen - in de tuin van de buren, hè."

hij: "ik heb geen hekel aan katten, ik heb een hekel aan mensen die hun katten niet in toom houden. wie zijn kat in de tuin van de buren laat schijten is een mensenhater."

zij: "iemand zei tegen me dat ze haar kat buiten liet omdat-ie thuis de boel vernielde. maar onze tuin mogen ze dus wel vernielen?"

hij: "een kat is hier net zo heilig als een koe in india. vieze ziekteverwekkers, dát zijn het."

de naaste buren hebben twee katten, die enkel aangelijnd in de tuin komen. zo hoort het, zegt rinus van der gronde. "verderop hadden we buren van wie de katten altijd buiten waren. als ik ze weer eens in onze tuin had zien schijten gooide ik de drollen met een schepje over de heg. het liefst op de tafel, als ze zaten te eten." die buren zijn verhuisd, maar de kattenoverlast is niet verdwenen. verre van, zegt van den gronde. "ze komen nu van alle kanten. we weten niet meer van wie ze zijn. als ik dat wist deed ik de drollen in een zakje en gooide ik ze bij die mensen voor de deur."

op de vraag of ze al gaas hebben aangebracht rondom hun achtertuin, om het de katten niet te makkelijk te maken, schuift lidy van de gronde naar het puntje van haar stoel. "merkt u wat u zegt? omdat iemand anders zijn kat niet in toom houdt, moet ík maatregelen treffen?" dat is de wereld op zijn kop, vindt ze. "wij lieten onze kinderen niet de tuin van de buren spelen. zo moeten zij hun katten niet naar ons laten gaan."

tweeënhalf jaar geleden dachten de van der grondes de oplossing te hebben gevonden. iemand wees ze op de ultrasonic animal chaser, die geluiden voortbrengt waar katten niet tegen kunnen. ze hingen er twee op, eentje voor en eentje achter het huis. binnen een paar weken had het resultaat, zegt rinus van de gronde. "de katten kwamen nog wel in onze tuin, maar waren ook meteen weer weg. we waren eindelijk van dat geplas en gepoep verlost. en we hadden weer een vogelnestje in de tuin, pal boven de mosquito."

aan die idylle kwam een eind met de komst van een nieuwe buurman. "hij stelde zich voor en vroeg wat dat apparaatje was. ik heb er last van als ik er langs loop, zei hij. dan doe je toch oordopjes in, zei ik." de straatgenoot was dat niet van plan. door het gepiep kon hij niet met open raam slapen; de kattenmosquito moest weg, drong hij aan. "mooi niet, zei ik. en nou opgesodemieterd, zei ik, want ik word hier spuugzat van. en ja hoor: drie dagen later had ik een ambtenaar op de stoep." die weer drie dagen later een brief afscheidde. "daarin stond dat de mosquito weg moest omdat die geluidsoverlast veroorzaakte. belachelijk!" zelf kan hij de hoge toon niet eens horen, zegt van de gronde. "die ambtenaar was een stuk jonger, hij hoorde wel iets, maar alleen als hij er pal onder stond." ook hangjongeren hoorden het geluidje amper, zegt lidy van de gronde. "acht van die jongens kwamen vragen wat dat nou was, dat apparaatje. twee konden de toon horen, zes niet. dat rode lampje was van een camera, zei ik. onzin natuurlijk, maar voor de zekerheid zijn ze toch maar ergens anders gaan staan."

in plaats van dat ze daarvoor een complimentje krijgen van de gemeente, beveelt die dat de mosquito's verwijderd moeten worden, briest rinus van der gronde. "ik heb nog nooit een ambtenaar zo snel zien werken. hebben ze niets beters te doen? van de scooters die hier langs razen worden we helemaal gek, je hoort je eigen tv niet meer, maar de heren hebben natuurlijk geen zin om een paar dagen te posten. een burger pesten die geen katten in zijn tuin wil, dat is veel makkelijker." hij zet nog een tandje bij: "de politiek drukt ons hier alles door de strot, ze pakken de burger aan alle kanten. het wordt steeds crimineler, de burger wordt gemangeld."

hoe dan ook: wat nu? "ja, wat nu. ik heb die dingen maar weggehaald, want ik ga geen dwangsom van 150 euro per dag betalen. een rechtszaak heeft geen zin, van de leugen kun je toch niet winnen. ik heb weer een taak van de rova erbij: strontopruimer." hij vraagt zich af hoe dat straks met de mosquito in de vermeerstraat moet. "de buren zullen daar niet klagen, die zijn blij als de hangjongeren verdwijnen. maar als ik er langs loop, kan ik er last van hebben, hè. en dan ga ik een klacht indienen."

ze zijn echt geen moeilijke mensen, benadrukt lidy van de gronde. "een vroegere buurman komt elk jaar nog bij ons op bezoek. ik wil met niemand ruzie, maar ik wil ook geen overlast van mijn buren."

op website: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/mosquito-tegen-katten-mag-niet-geluidsoverlast-1.2896329