Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
mozon - 19-03-2013 23:56:26
Huishouden & Energie

Ista digitale warmtemeters

Beste allemaal,

ik zie de vragen en opmerkingen allemaal langskomen, mogelijk hebben jullie iets aan mijn reactie. ik heb het nodige te maken met afrekeningen naar bewoners toe, november 2011 is het complex waar ik dit voor doe ook overgegaan van verdampingsmeters naar digitale meters. voor de duidelijkheid: ik werk niet voor ista, heb door mijn werk echter al wel veel ervaring met afrekeningen.
wat een belangrijk verschil is tussen verdampingsmeters en digitale meters is dat digitale meters vanaf nul elk verbruik meet. bij verdampingsmeters zit altijd een extra hoeveelheid in ter compensatie van de mogelijke natuurlijke verdamping. dit betekent dat er altijd eerst een bepaalde hoeveelheid moet verdampen voordat er enig verbruik aangegeven wordt. met name kleinverbruikers hebben hier voordeel van. digitale meters hebben geen verdamping, elk verbruik telt, hierdoor kan uw totaal verbruik wel hoger worden, dus het af te rekenen bedrag ook. verdampings meters hebben een schaalverdeling die al afgesteld is op de grootte van de radiator en de ligging van een woning, als u in uw woonkamer een grotere capaciteit radiator hebt dan kent de meter een andere schaalverdeling dan een radiator op een slaapkamer met een kleinere capaciteit.
op digitale meters zit geen schaalverdeling, de omrekenfactor als gevolg van de capaciteit en de eventuele reductie als gevolg van de ligging worden pas bij de afrekening verwerkt, u vindt dit ook terug op de specificatie die u krijgt. er van uitgaande dat u bij uw afrekening ook een specificatie opgesteld door bijvoorbeeld ista krijgt. als u weet op welke dag de meters definitief uitgelezen worden kunt u zelf de stand op de meter uitlezen en noteren, deze moet overeenkomen met de stand op de specificatie voordat omrekenfactoren of compensaties toegepast zijn.
een grotere radiator heeft een hogere omrekenfactor dan een kleinere, dit is logisch. een grotere radiator kent ook een hoger verbruik, ook dit is logisch want het appartement wordt warmer. u stookt meer, hierdoor wordt de rekening hoger, maar de temperatuur in uw appartement is dan ook hoger.
maar ook in het complex waar ik mee te maken heb zijn inmiddels veel vragen over de meters. ik ga dus ook dingen uitzoeken, als ik meer weet zal ik het laten weten.
wat ik wel een typisch verhaal vind is dat de afrekening zou plaats vinden in een verhoudingssysteem, ik begrijp niet zo goed wat ze hiermee zouden bedoelen. als ik voor het complex kijk waar ik de afrekening voor verwerk naar de bewoners toe, dan worden alle kosten gedeeld door het totaal aantal eenheden en hier komt dan een eenheidsprijs uit. deze eenheidsprijs wordt dan weer vermenigvuldigt met het individuele verbruik, daar komt een prijs uit. als iemand weet wat hiermee bedoeld wordt graag uitleg.
nog 1 tip: er wordt ook gezegd dat individuele stookkosten hoger zijn geworden door de stijgende gasprijzen, dit kan zo zijn maar dit moet dan wel voor iedereen in het gebouw gelden.