Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 20-03-2013 18:09:14
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte + pgb - afdracht premies

[quote=tijger1 schreef op woensdag 20 mrt 2013, 17:43]als die inkomsten uit de pgb helemaal aan uw zus toekomen zijn, dus er zijn geen andere zorgverleners van betaald of andere zorgkosten mee betaald, moet uw zuster dat inderdaad aangeven als inkomsten uit andere arbeid.

uiteraard moet zij daarover loonheffing en aow/awbz premie betalen, maar zij komt natuurlijk ook in aanmerking voor de loonheffingskorting en de arbeidskorting. dat rekent het programma zelf uit. zij krijgt apart op aanslag ook nog premie voor de zorgverzekeringswet te betalen.

volgens mij mag er altijd een bedrag van dat pgb afgetrokken worden voor administratekosten en overige kosten. dat kan zij navragen bij de uittkeringsinstantie.

wat is het vrij besteedbaar bedrag?
heeft u een awbz-budget? op kalenderbasis hoeft u een bepaald bedrag van het toegekende persoonsgebonden budget (pgb) niet te verantwoorden. dit wordt het vrij besteedbare bedrag genoemd. dit vrij besteedbare bedrag is anderhalf procent van uw budget, met een minimum van 250 en een maximum van 1.250 euro. krijgt u uw budget van uw gemeente? gemeenten stellen zelf een vrij besteedbaar bedrag vast. sommige gemeenten hanteren helemaal geen vrij besteedbaar bedrag.

bij het vrij te besteden deel pgb wordt er vanuit gegaan dat dit bedrag gebruikt wordt voor het inkopen van zorg of voor de extra kosten die de budgethouder maakt in verband met zijn haar beperking. de zuster van uw zwager krijgt een bedrag uitbetaald. zij moet de volledige inkomsten opgeven bij: overige inkomsten. zij heeft dus geen vrij besteedbaar bedrag dat van de inkomsten zou mogen worden afgetrokken.

zo te zien is de zuster van uw zwager nog geen 65 jaar - ze moet over haar inkomen aow-premie betalen.
zij betaalt afhankelijk van haar andere inkomsten belasting over har inkomsten uit pgb. hierbij bestaat de te betalen belasting in de eerste twee schijven voornamelijk uit premies: aow, awbz en anw. het belastingpercentage loopt uiteen van 33,1% tot 52%.

dat aan de zus van uw zwager een belastingpercentage van 20 tot 25% is voorgespiegeld kan komen door de heffingskortingen. overigens een moeizame rekensom, omdat aan een niet-verdienende partner de heffingskorting kan worden uitbetaald als de andere partner loon of inkomen heeft waarover voldoende belasting is betaald.

de 'vierde' poot van de premies is de premie zorgverzekeringswet die moet worden betaald over het inkomen uit pgb. voor 2012 is het percentage 5%. zij krijgt hiervoor een aparte aanslag.
totaal kom je zo al gauw uit op bijna de helft wat aan belasting over het pgb-inkomen moet worden betaald. als er in de oude situatie sprake was van uitbetaling algemene heffingskorting aan de niet verdienende partner is er inderdaad wel heel veel van de inkomsten verdwenen aan te betalen belasting.