Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 09-06-2013 20:28:43
Geldzaken & Recht

Testament ongeldig voor overname hypotheek?

@tijger
blijkbaar had uw vader niet de meesteenvoudige langstlevende constructie in zijn testament staan. wel een veelvoorkomende, namelijk een ouderlijke boedelverdeling (voor 1-1-203) of een wettelijke verdeling (vanaf 1-1-2003). de meesteenvoudige is kort gezegd: "ik benoem mijn echtgenote tot mijn enig erfgename." voor de kinderen is dan niets geregeld. dit soort testament kwam ook best wel veel voor in het verleden. tegenwoordig niet meer zo veel, maar met de tweetrapsmanie, is er wel een sprake van een revival van dergelijke testamenten.

op grond van het testament van vader, is moeder enig eigenaar geworden van de woning. een aparte akte van verdeling was niet nodig en er is ook geen sprake van een onverdeeldheid geweest als gevolg van de werking van de specifieke inhoud van het testament.

met de verklaring van erfrecht kon moeder aantonen dat zij zelfstandig bevoegd was om over de woning te beschikken. het komt in de praktijk echter nog al eens voor dat een langstlevende het niet prettig vindt wanneer bijvoorbeeld de woz-beschikking wordt verzonden aan "de erven van....".

er zijn echter ook langstlevende constructies mogelijk waarbij meer aktie nodig is. veel voorkomend voorbeeld daarvan zijn vruchtgebruikconstructies. in dat geval moet het vruchtgebruik wel nog bij aparte notariƫle akte gevestigd worden en dient die akte ingeschreven te worden bij het kadaster. blijft dat achterwege, dan blijft de woning wel onverdeeld.

allemaal dus afhankelijk van de gekozen langstlevendeconstructie in het testament of de woning van rechtswege eigendom wordt van de langstlevende of dat er nog een aparte akte door de notaris opgesteld te worden om de onverdeelheid te verdelen en de woning aan (bijvoorbeeld) de langstlevende toe te delen.