Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
honza23 - 12-06-2013 13:55:10
Geldzaken & Recht

Geld omwisselen in vreemde valuta.

Als je een pak melk koopt van 70 cent, heb je dan ook geen vertrouwen meer in je supermarkt als je er achter komt dat ze zelf dat pak melk voor 45 cent ingekocht hebben ?

oftewel:
1) een bank is geen liefdadigheidsinstelling, allereerst moeten ze hun eigen kosten terugverdienen en dan proberen ze ook nog wat te verdienen, net als jouw supermarkt
2) naast de algemene kosten (kantoren, personeel, marketing, verzekeringen, computersystemen etc etc) hebben ze hier ook specifieke kosten: dat geld moet uit singapore opgehaald en veilig bewaard worden, dan moet het gedistributeerd worden naar de kantoren waar klanten er om vragen. dan staan er tegen de aankoopkosten al die tijd geen inkomsten: rentekosten dus. vervolgens een risico op koersverlies: u kijkt nu naar de koers van dit moment, maar de bank heeft dat geld al veel eerder moeten kopen, in de tussentijd kan de munt een stuk minder waard geworden zijn: en het afdekken van dat valutarisico kost ook weer geld. en dan is het een niet erg courante munt: het aantal mensen dat deze munt contant nodig heeft is erg klein, de biljetten liggen dus waarschijnlijk een hele tijd op een klant te wachten: al die kosten en risico's voor de bank lopen dus op.
resultaat: het verschil tussen aan- en verkoopkoers is een stuk groter, het kost u dus gewoon extra geld. en het is meestal dan ook nog een service van de bank want met die koersen halen ze meestal net de kosten er uit, winst wordt er niet tot amper op gemaakt.
pinnen (met een betaalpas) of ter plaatse met een credit-card betalen (niet opnemen, dat is vaak erg duur) is vaak goedkoper; maar ook hier geldt: vaak 1 of 2% koersopslag, en men rekent vaak met de slechtste koers van de dag. "gratis pinnen of betalen" met een pinpas van € 1000 kost je daarom effectief vaak ook zo € 30,-.
wat je zou kunnen doen: neem zowel je pinpas mee (wel laten deblokkeren voor azië) als contant geld. en kijk eens wat ter plaatse wisselen kost, misschien dat je mensen ter plaatse wel weten waar je het beste kunt wisselen?! en pin dan diezelfde dag ook eens (b.v. als je iets koopt of afrekent), en vergelijk dat dan (let er dan wel op dat pas 2 werkdagen later de definitieve afrekening op mijn ing te zien is, die wijkt meestal af van wat je de eerste dag onder voorbehoud op je overzicht ziet staan!).
ikzelf ga nog wel eens naar polen: en contant wisselen net achter de grens levert veel meer pools geld op dan als ik met mijn pinpas pin!