Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mabureau
mabureau - 23-08-2013 11:24:12
Geldzaken & Recht

Pensioenopbouw tijdens dienstplicht

Als ik zie dat u in 1969 al 26 was, dan bent u nu inmiddels 70 en trekt dus al 5 jaar pensioen.
vreemd vind ik dan dat u pas nu met een dergelijke vraag komt, wat dus zou betekenen dat u zich 5 jaar tekort gedaan zou voelen ?

ik neem aan dat u het hierbij over een aanvullend pensioen, naast de aow heeft.

voor de goede orde wil ik namelijk eerst opmerken dat aow wordt opgebouwd via de ib/ph en niet wordt beinvloed door een eventuele inkomensloze periode.
bent u vanaf uw 15e onafgebroken nederlands ingezetene en belasting- en premieplichtig, dan heeft u, ook al heeft u geen inkomen gehad, recht op de volledige aow.

hiernaast kan u via uw werkgever aangesloten zijn bij een pensioenfonds (sparen voor een aanvullend pensioen op uw oude dag).
aangezien deze pensioenfondsen, voor het ouderdomspensioen, voorheen uitgingen van 40 jaar premiebetaling, was het gebruikelijk dat iemand met zijn 25e toe trad tot het pensioenfonds, om op zijn 65e pensioen te kunnen ontvangen.

vraag 1) was u voor u in dienst ging, al aangesloten bij een pensioenfonds ?
vraag 2) bent u na uw diensttijd weer teruggegaan naar uw eerdere werkkgever en daar dus weer verder gegaan met de pensioenopbouw ?
zo ja, wat waren destijds met uw werkgever de afspraken over een eventuele terugkeer regeling ?

vraag 3) ik begrijp dat u nu een pensioen van het abp ontvangt, vanaf welke datum bent u bij het abp aangesloten ?

vraag 4) bij welk pensioenfonds zou er volgens u, tijdens uw diensttijd, gespaard zijn en door wie zou deze premie zijn afgedragen ?

u ziet dat er geen simpel en eenduidig antwoord is en dat uw vraag zonder antwoord op een aantal andere vragen, niet is te beantwoorden. misschien echter dat u met het antwoord op bovenstaande vragen, zelf al een eind in de richting van het antwoord komt.