Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

winfredhaan
winfredhaan - 26-09-2013 00:27:32
Geldzaken & Recht

Water afvoer van de cv ketel, waar mag dat?

Beste heer mantz,


het gaat hier om een bouwfout. het rookgasafvoerkanaal is niet correct aangesloten. normaliter gaan de rook kanalen naar boven door het dak. de ontstane condens in het rook kanaal komt in de cv-ketel terecht en wordt afgevoerd via de aansluitleiding van de riolering waar ook de overdrukventiel op zit. bij koop appartementen en dan vooral de wat oudere is dit vak een probleem doordat rookkanalen meestal niet geschikt zijn voor een dubbele pijp (aanvoer- en afvoerlucht). daarom zie je vaak bij gelaagde woningen dat deze voorzien worden van horizontale rookkanalen. dit is een prima oplossing, mits er maar aan een aantal voorschriften wordt voldoen zoals deze in het bouwbesluit en de normering beschreven staan. voor horizontale rookgas afvoerkanalen gelden veel strengere bouw voorschriften als voor verticale. eèn daarvan is dat de uitloop altijd hoger moet liggen dan de aansluiting op de cv-ketel zodat condenswater terug loopt in de cv-ketel. als dit bouwkundig niet mogelijk is dan moet er een laagste punt worden gecreërd in het afvoerkanaal waar dan een condensvanger tussen geinstalleerd moet worden. dit hoort een vakman te weten en deze materialen zijn standaard bij de vakgroothandel te koop. wat bij u een groter probleem kan zijn is een co-risico (koolstofmonoxyde). u omschrijft dat de pijp boven uw slaapkamer bevindt. een eigenschap van co is dat deze zwaarder is dan lucht en hierdoor daalt. ik neem aan dat u slaapkamerkozijn is voorzien van een raam en dat deze wel eens open staat. afhankelijk van situatie hoe de woning staat, zoals windrichting en bebouwing, is er een risico dat co neerdaalt en door trek of de wind in de slaapkamer terecht komt door het openstaande raam. men moet hier niet te makkelijk overdenken. het is namelijk een zeer rieele risico wat al dodelijke gevolgen heeft veroorzaak. daarom zijn er strenge regels voor horizontale afvoerkanalen.
is het rookgasafvoerkanaal aangelegd door een klusbedrijf, (cv-) installateur of aannemer? niet iedereen is even deskundig en op de hoogte van alle wetgeving. een klusbedrijf kan prima een cv-installatie aanleggen maar zal het altijd voor ingebruikname moeten laten keuren door een erkende installateur. mijn advies is om de bovenburen erop te wijzen dat het afvoerkanaal volgens het bouwbesluit en de normering moet worden aangesloten. zelf kunt u informatie inwinnen via een erkend installateur of contact opnemen met uneto/vni mogelijk kunnen zij u verder helpen. tevens kunt u indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft deze inschakelen.

ik wens u veel sterkte,
met vriendelijke groet,
winfred haan
afvoer en riool techniek noord
groningen