Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 30-09-2013 21:58:23
Geldzaken & Recht

Awbz en vermogen

Tijger1,
leuke poging, maar dan werk het voor de fiscus en de awbz niet. je vermogen verandert daardoor niet.

voor de erfbelasting is de voorwaarde dat er 6% rente betaald moet worden, voor de awbz niet.

voor de erfbelasting bestaat de voorwaarde dat een dergelijke constructie in een notariele akte opgenomen moet zijn, wil je het voordeel van de erfbelasting behalen. regel je het zelf, dan moeten de kinderen over de vordering alsnog erfbelasting betalen. de fiscus gaat deze constructie dus niet volgen. aangezien de belastingdienst ook de awbz-inning regelt, is de kans zeer groot, dat deze constructie ook voor de awbz niet op zal gaan en de stelling ingenomen wordt dat je het vermogen zelf behouden hebt en een constructie hebt toegepast. dat betekent in de regel dat je alsnog moet betalen met een boete.

de weg via de notaris is door de staatssecretaris al eerder toegestaan, zelfs voorgeschreven en zal dit probleem niet kennen.

als je rente gaat betalen, moet je zeker niet als omschrijving "schenking" meegeven, maar "betaling rente ".