Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 27-10-2013 22:12:31
Geldzaken & Recht

Per 1 januari 2014 vrijvallend kapitaal lijfrente van euro 14000

[quote=tijger1 schreef op zondag 27 okt 2013, 17:59]een levenslange uitkering bij een verzekeringsmaatschappij is zeer onvoordelig. men gaat er dan van uit dat u nog heel lang leeft, waardoor u een lager maandbedrag ontvangt. als u komt te overlijden is de rest weg.

in een keer uitkeren kost u in ieder geval 42% belasting en waarschijnlijk ook nog ruim 5% premie voor de zorgverzekeringswet.

een bancaire lijfrente is de beste oplossing, maar ook daar komen nog de nodige verschillen voor. het is verstandig bij minstens drie banken offertes te vragen.

klik http://www.afm.nl/nl/consumenten/producten/pensioen/kennis/expireren-lijfrente.aspx">hier

of http://www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/pensioen/lijfrente/extra_informatie/welke-lijfrente-uitkering-is-het-voordeligst/">hier

volgens mij is er kort geleden een heel item aan gewijd bij radar.
een levenslange maandelijkse uitkering onvoordelig? waarom?
een kleine 20 jaar lang (gemiddelde levensverwachting voor een man die 65 jaar is is statistisch 83 jaar) elke maand een bedrag gestort krijgen hoeft toch niet per se onvoordelig te zijn. de te betalen belasting is daardoor waarschijnlijk minder omdat de lijfrente over veel jaren wordt uitgesmeerd.

en 42% belasting betalen + premie zvw? de 42% is alleen verschuldigd als het totale aanvullende pensioen aow + evtl. andere inkomsten in 2014 meer is dan zo'n € 33.000.
en dat er zvw-premie moet worden betaald? mogelijk is die al betaald door de uitkeringsinstantie.

wat hier het beste gekozen kan worden is moeilijk te zeggen zonder dat alle prive-gegevens (partner, gezondheid) en vooral alle inkomensgegevens (in welke belastingschijf of schijven komt de lijfrente terecht) bekend zijn. is de lijfrente 'oud regime' of niet.

vondtich zal deskundig financieel advies moeten inwinnen. de tegenstrijdige antwoorden hier bevestigen dit. of een bancaire lijfrente de beste oplossing is zoals tijger1stelt is een te snel getrokken conclusie. in de link van de consumentenbond staat dat de bancair aangekochte lijfrente meestal de beste keuze is. dat is toch een iets ander antwoord.

gerritaltena: ervan uitgaan dat de lijfrente overgaat op de nabestaanden als 'de pot nog niet leeg is' is wel erg kort door de bocht. tijger1: ervan uitgaan dat de lijfrente bij overlijden weg is is eveneens kort door de bocht. lees maar eens http://weblog.sparen.nl/lijfrente-bij-overlijden">hier