Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
marleenvanh - 18-12-2013 13:28:01
Voeding & Gezondheid

Bindmiddel voor jam

Ten eerste ligt het er helemaal aan van welke vrucht(en) je jam wilt maken. jam geleert uit zichzelf wanneer de vruchten met de suiker (lang genoeg) koken. uit de ene vrucht (bijv. pruim of abrikoos) komt meer pectine vrij tijdens het kookproces dan uit de ander (bijv. aardbei of framboos). geleisuiker is een mengsel van suiker en industrieel gewonnen pectine (vaak uit appel) daarom staat daar ook meestal op dat men het vruchtenmengsel maar een kort aantal minuten hoeft te/mag koken. geleisuiker (bijv. van gilse) is gewoon in de nederlandse supermarkt te koop.
daar hoef je echt niet de grens voor over.... ;-) pure pectine (flesje) is wellicht verkrijgbaar in een kookwinkel. daarnaast: gelatine is natuurlijk sowieso geen bindmiddel voor jam! zodra dat product warmer wordt dan ca. 20°c is de bindkracht al -veel- minder en wanneer je dat gebruikt wordt je jam ook nog eens ongeschikt voor vegetariërs en veganisten.... want het is een product gekookt uit slachtafval (vellen en botten)!