Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 28-01-2014 23:02:57
Geldzaken & Recht

Actie tegen uitleg ouderschapsverlofkorting

Ice 2012:
wilt u de uitwerking van de wet ter discussie stellen of de interpretatie van deze wet door de belastingdienst?.
als het u gaat om de uitwerking van de wet ( u bent elk jaar meer gaan verdienen en u heeft derhalve geen recht op de ouderschapsverlofkorting) ben ik bang dat u een achterhoedegevecht voert. de ouderschapsverlofkorting verdwijnt immers in 2015. nu nog de politiek aanschrijven als persoon of als groep lijkt me weinig zinvol.

het volgende gaat om de interpretatie van de wet. eerst wat er in de wet staat:
artikel 8 .14b ouderschapsverlofkorting
1. de ouderschapsverlofkorting geldt voor de belastingplichtige die in het kalenderjaar gebruik maakt van zijn recht op ouderschapsverlof als bedoeld in hoofdstuk 6 van de wet arbeid en zorg.
2. de ouderschapsverlofkorting bedraagt 50% van het wettelijk minimumloon per werkdag, zoals bepaald bij of krachtens artikel 8 van de wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, per werkdag opgenomen ouderschapsverlof in het kalenderjaar, met dien verstande dat de ouderschapsverlofkorting niet meer bedraagt dan het in het voorafgaande kalenderjaar genoten belastbare loon verminderd met het in het kalenderjaar genoten belastbare loon.
3. bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld voor de toepassing van dit artikel.

hoe de wet t.a.v. de ouderschapsverlofkorting gelezen moet worden is een zaak die al veel misverstanden heeft opgeleverd. het gaat erom dat de wet inkomstenbelasting artikel 8.14b lid 2 anders formuleert dan de interpretatie van deze wet door de belastingdienst. de belastingdienst voegt toe dat als peiljaar het jaar genomen moet worden voorafgaand aan het begin van het ouderschapsverlof. (i.p.v. het jaar voorafgaand aan het belastingjaar)

de wet spreekt slechts over kalenderjaren: het belastbare loon van jaar x en het belastbare loon van het voorafgaande jaar (x-1) in lid 3 van artikel 8.14b is vermeld dat bij ministeriële beschikking nadere regels kunnen worden gesteld voor de toepassing van dit artikel. bij mij is er geen ministeriële beschikking met nadere regels bekend.

als die ministeriële beschikking er niet is en nooit geweest is, kan m.i. als peiljaar het jaar voorafgaand aan het belastingjaar worden genomen. i.p.v. het jaar voorafgaand aan het begin van het ouderschapsverlof. als de inspecteur deze stellingname afwijst met beroep op de eigen informatie kan een bezwaarschrift worden geschreven met verwijzing naar de wet inkomstenbelasting artikel 8.14b lid 2

voorbeeld: ouderschapsverlof is ingegaan in 2011 en gecontinueerd in 2012. peiljaar is het jaar voorafgaand aan 2011, dus 2010. er is in 2013 nog steeds ouderschapsverlof. met beroep op artikel 8.14b kan m.i. ook worden uitgegaan van 2012 als peiljaar. (indien dit gunstig uitkomt)

er is echter jurisprudentie, zoals u schrijft, die het gelijk van de belastingdienst zou bevestigen (peiljaar is het jaar voorafgaand van jaar begin ouderschapsverlof) lees: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbgel:2013:2595">hier

de belastingdienst zelf is ook niet altijd consequent in de hantering van het peiljaar.lees
http://forum.viva.nl/forum/list_message/15750724">hier