Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ma
marcmons - 30-01-2014 12:44:26
Elektronica & TV

Compact discs (cd's) met geknetter

Hallo margo crucq,

ik herken het probleem omdat ik hetzelfde euvel ook in min of meerdere mate heb bij meerdere cd's. het ligt zeker niet aan de cd plaatjes van welk merk dan ook, zeker als u ze altijd goed behandeld heeft en wanneer er geen krassen of vervuiling is en geen kopieen. de antwoorden over oudere cd's etc. zijn allemaal onzin.

cd's produceren vaak hogere en lagere frequenties (pieken) in het geluid, vooral ook bij (digitale) klassieke muziek. bij mijn oudere geluidsinstallatie (jaren 90) bleek dat stof in de potmeter van de volumeknop deze kraken en gespetter te veroorzaken vooral na plotselinge piekverschillen. probeer de volumeknop eerst een paar keer flink heen en weer te draaien en test of het gekraak dan nog steeds uit de luidsprekers komt. als het minder of weg is, dan ligt daar het probleem. potmeters reinigen helpt, want deze kunnen zlijten en/of stof berzamelen door de jaren heen.
als uw geluidsinstallatie inderdaad al wat ouder is, kunnen ook de luidsprekers versleten zijn, die de hoge piekbelasting/niveaus bij uw digitale klassieke cd's niet meer aankunnen. als u het front van de luidsprekerkasten kunt verwijderen controleer dan uw luidsprekers rondom of de rubberophanging niet vergaan is. zo ja, dan ziet u wel gaten. zo ja, dan vervang de luidspreker. tenslotte uw cd-speler - die heeft ook niet het eeuwige leven. als uw cd-speler zoals u aangeeft het spoor niet meer kan vinden, dan ligt het probleem bij de laser van uw cd-speler. test uw cd's eens op een andere cd-speler van familie of vrienden. bedenk dat uw geluidsinstallatie en/of cd-speler (zoals u aangeeft uit de 90-jaren) de oorzaak kan zijn. deze heeft nu eenmaal niet het eeuwige leven.