Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 30-01-2014 16:18:59
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte fiscale partners welke beiden 65 jaar zijn

Tijger1 schreef:
als het inkomen van iemand in één jaar alleen bestaat uit aow en de rest van het jaar uit de uitbetaalde loonheffingskorting, hoeft het teveel uitbetaalde niet terugbetaald te worden.

het gestelde hierboven lijkt me niet correct. in de openingspost wordt aangegeven dat er over het kleine aow-inkomen van mevrouw géén belasting is ingehouden. de svb past standaard de loonheffingskorting toe, tenzij men verzoekt de loonheffingskorting niet toe te passen.

als er (wat) aanvullend pensioen is wordt veelal op het aanvullend pensioen geen heffingskorting toegepast. de heffingskorting mag immers maar op 1 inkomen worden toegepast (meestal het hoogste inkomen)

concreet praktijkvoorbeeld n.a.v. een aangifte in 2013 / vergelijkbaar met deze situatie:
vrouw, niet verdienende partner geboortedatum: 1 november 1948. de uitbetaalde heffingskorting in 2013 is € 1835. (voorlopige aanslag / teruggaaf) aow-inkomen: € 750 ingehouden belasting: € 0 in dit praktijkvoorbeeld moest er € 179 worden terugbetaald.

uitleg: de uit te betalen heffingskorting is hier € 1921. verschuldigde belasting over € 750 is € 265. resteert € 1656 teruggave. (1921 – 265) er is al een voorlopige teruggave uitbetaald van € 1835. het verschil van teveel uitbetaalde heffingkorting, hier € 179 moet worden terugbetaald. dit teveel aan uitbetaling moest in deze concrete situatie wel degelijk worden terugbetaald.
hierbij is de ouderenkorting waar mevrouw recht op heeft vooralsnog niet verzilverbaar. een jaar later met volledig aw-inkomen overigens wel. zie het aangifteprogramma 2013 (vul de gegevens in en let op de uitkomst)

n.b: op het aow-inkomen wordt vrijwel altijd de loonheffingskorting toegepast. er zijn situaties waarin het verstandig kan zijn deze loonheffingskorting niet op het aow-inkomen toe te passen, maar dat zijn de uitzonderingen.