Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 30-01-2014 21:34:38
Geldzaken & Recht

Belastingaangifte fiscale partners welke beiden 65 jaar zijn

[quote=tijger1 schreef op donderdag 30 jan 2014, 17:14]@fisbel

in de elsevier almanak staat het volgende:

22.3.1 verplichte aanslag blijft achterwege
als u in de loop van 2013 de aow-leeftijd hebt bereikt en in 2013 uw inkomen uitsluitend uit aow-pensioen bestond, blijft een verplichte aanslag achterwege.
het door elsevier gestelde is zeker waar, maar houdt geen rekening met een in het belastingjaar gegeven voorlopige teruggaaf. deze voorlopige teruggaaf vindt heel vaak plaats bij een weinig of niet verdienende partner. ook de vrouw van cees60 kreeg deze voorlopige teruggaaf (de aanrechttoeslag, aanrechtsubsidie, huisvrouwenbelasting of hoe het in de vollksmond ook maar mag heten)

het gaat er nu om wat er aan voorlopige teruggaaf is toegekend.
in het jaar van pensioengerechtigd worden, (voorheen 65 jaar) wordt er aow-inkomen toegekend. de hoogte van dit aow-inkomen is afhankelijk van de datum van de pensioengerechtigde leeftijd. de algemene heffingskorting wordt hierbij tijdsevenredig berekend.

het programma berekent hierbij de te betalen belasting. als er een voorlopige teruggaaf is geweest, wordt deze terugggaaf verrekend. het kan zijn dat er belastingteruggave volgt maar het kan ook best zijn dat er belasting te betalen is. het kan zijn dat er geen loonheffingskorting is toegepast op de aow, maar meestal zal er wel loonheffingskorting zijn toegepast.

in elk geval maakt het programma geen vergissingen. en berekent c.q. verrekent alle inhouding, teruggave, kortingen. wel is het lastig precies te duiden hoe de teruggave c.q. de bijbetaling tot stand is gekomen.

dus stellen dat een verplichte aanslag achterwege blijft wanneer men in de loop van 2013 de aow-leeftijd heeft bereikt en men uitsluitend aow-inkomen heeft gehad, is wel wat kort door de bocht. als er meer dan € 45 te betalen is, is men verplicht aangifte te doen. ook als er geen 'uitnodiging' tot aangifte is binnengekomen. zo simpel is dat (ondanks de elsevier)