Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mahadma
mahadma - 06-02-2014 16:47:44
Huishouden & Energie

Huurverhoging bij nieuwe bewoner.

Huurharmonisatie

wat is huurharmonisatie?

wanneer een woning wordt geharmoniseerd, dan wordt de huurprijs na huuropzegging met een bepaald bedrag verhoogd. dit is geen vast bedrag en de verhoging kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. huurharmonisatie staat geheel los van de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli. door het toepassen van huurharmonisatie kan het voorkomen dat twee gelijke woningen een verschillende huurprijs hebben.

waarom huurharmonisatie?

bergopwaarts heeft om een aantal redenen besloten om huurharmonisatie toe te passen:
•eerlijke prijs-kwaliteitverhouding
bergopwaarts is van mening dat de prijs van een woning in overeenstemming moet zijn met de kwaliteit ervan. vaak is dat nu niet het geval en hebben de woningen een erg lage prijs in relatie tot de kwaliteit die wordt geboden. huurharmonisatie brengt dit weer in balans.
•profijt verdelen
bergopwaarts houdt liever de huurprijzen van zo veel mogelijk woningen laag, dan van een relatief klein aantal woningen. met huurharmonisatie wordt het profijt van de investering van bergopwaarts eerlijker verspreid over het woningbezit.
•financiële overwegingen
bergopwaarts moet uit zijn eigen bedrijfsvoering voldoende financiële middelen halen om in de toekomst te kunnen blijven investeren in nieuwbouw, onderhoud en wijkvernieuwing. de extra inkomsten na huurharmonisatie bieden zekerheid voor de toekomst.

hoe wordt er geharmoniseerd?

per woning wordt bepaald of de huurprijs geharmoniseerd moet worden. pas als er iemand gaat verhuizen komt huurharmonisatie aan de orde. voor zittende huurders verandert er dus niets. nieuwe huurders krijgen een huurcontract aangeboden met de nieuwe, hogere huurprijs. het kan dus voorkomen dat er huurders naast elkaar in hetzelfde type woning wonen en dat de huurprijs verschillend is.

even van een willekeurige site het begrip huurharmonisatie geleend.