Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

consimenicus
consimenicus - 22-02-2014 19:58:45
Voeding & Gezondheid

Wilsbekwaamheid van ouderen

De vraag lezende zijn er verschillende mogelijkheden:
- mevrouw heeft te veel somatische (lichamelijke) beperkingen. een verzorgingshuis kan een bepaalde hoeveelheid zorg leveren. indien deze mevrouw de zorgvraag overschrijd kan het zijn dat de vraag komt om te verhuizen naar een verpleeghuis. als deze mevrouw dat niet wil en ze kan de gevolgen overzien kan i.p niemand haar dwingen. (zorg is vaak nog uit te breiden naar een hogere zzp indicatie)

- mevrouw heeft cognitieve/ psychiatrische problemen: mevrouw is bijvoorbeeld dementerend en daardoor een gevaar voor zichzelf: er volgt eerst overleg met mevrouw over verhuizing naar een veiligere omgeving met verpleeghuiszorg. weigert mevrouw en is de situatie nog niet acuut gevaarlijk: dan kan er een traject worden gestart om mevrouw wilsonbekwaam te laten verklaren, iemand een bewindvoerder te laten worden etc. dit loopt via een rechter. uiteindelijk kan een ander dan de keuzes voor mevrouw maken.
indien mevrouw in een acuut gevaarlijke situatie komt door bijvoorbeeld een acute verwardheid bij een dementeringsproces kan een psychiater een acute opname verplichten (i.o.m. de burgemeester).
na een bepaalde tijd word deze beslissing opnieuw bekeken. volgens bovenstaand proces bekijkt een rechter opnieuw of mevrouw nog wilsbekwaam is.
de vraag lezende wil men mevrouw in een psychiatrische inrichting. dat zou er dus op neer komen dat mevrouw cognitieve/ psychiatrische problemen heeft!?