Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 13-03-2014 16:17:08
Geldzaken & Recht

Belastingen en premies bij aow

@tanteriet

ik ben zeker niet de belastingdeskundige op dit forum, maar deze kwestie heb ik persoonlijk aan de hand gehad.

dat premie betalen over het gedeelte dat men geen 65 is, is niet van belang.

er zijn twee situaties. iemand is alleenstaand zonder inkomen, gaat midden in het jaar aow krijgen, betaalt dus niets na, maar kan tuurlijk helemaal niet alle heffingskortingen benutten. waar die persoon dan van leeft, is onbekend, dus zo'n situatie zal zelden voorkomen.

nog steeds veelvoorkomende situatie is: man werkt, betaalt voldoende loonheffing, of hij is gepensioneerd en betaalt voldoende loonheffing. vrouw krijgt algemene heffingskorting uitbetaald tot aow gerechtigde leeftijd. de belastingdienst stopt automatisch met het uitbetalen van die hoge heffingskorting.

zij gaat aow krijgen en daar wordt de voor die leeftijd van toepassing zijnde heffingskorting voor gebruikt.

deze vrouw hoeft in principe geen aangifte te doen, want als de voorlopige aanslag alleen maar betrekking heeft op de algemene loonheffingskorting hoeft dat niet.

maar wordt wel gezamenlijk aangifte gedaan, dan zal het programma aangeven dat zij teveel loonhefingskorting heeft ontvangen.

maar dat maakt helemaal niet uit, want de aanslag zal 0 zijn.

het enige nadeel kan er uit bestaan, als iemand geen loonheffingskorting aanvraagt, niet dat er dan een aanslag volgt voor die vrouw, maar zij krijgt dan niet dat foutieve bedrag alsnog uitbetaald.