Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ta
tanteriet - 13-03-2014 18:40:40
Geldzaken & Recht

Belastingen en premies bij aow

@tijger1

maar in principe maakt het helemaal niet uit. nou ja als u 450 euro (1000 gulden) niets vindt, houd ik me aanevolen, ik zal u mijn rekening# doorgeven. ;-)

http://www.geldenrecht.nl/artikel/2012-04-09/onterecht-aow-premie-betalen">had u deze bevestiging nu gelezen?


mijn vrouw is vorig jaar 65 geworden. bij de aangifte inkomstenbelasting blijkt dat ze een gemiddeld tarief gaat betalen over 2011 en zo ook premie aow betaalt terwijl ze voordat ze 65 jaar was geen inkomen had. is dat wel correct?

ja en nee, in het jaar waarin iemand 65 jaar wordt, berekent de fiscus een gemiddeld tarief over de maanden waarin ze nog geen en waarin ze wel 65 jaar was.

in de 65-min maanden telt het hoge belastingtarief en in de 65-plus maanden het lage. het lage 65-plus tarief ontstaat doordat de premie aow wegvalt. wanneer de fiscus een gemiddeld tarief berekend voor uw vrouw, dan betaalt ze ongewild over de maanden waarin zij geen inkomen had toch aow-premie ondanks het feit dat ze al 65 jaar was toen ze haar eerste inkomen ontving. over deze problematiek is al menig rechtszaak gevoerd. de rechter erkend de onterechte premieheffing aow, maar staat de regeling toch toe vanwege het gemak. precies berekenen hoeveel belasting uw vrouw als 65-jarige verschuldigd is past blijkbaar niet in de systematiek van de belastingdienst. zou uw vrouw wel inkomen hebben gehad als 65-minner dan betaalt ze over die inkomsten net als over de aow (en pensioen) ook het gemiddelde tarief.