Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 15-03-2014 02:54:09
Geldzaken & Recht

Belastingen en premies bij aow

Het rekenvoorbeeld (no 2) klopt – ingevuld in de aangifte 2013. geboortedatum: 01-06-1949. pensioensgerechtigde leeftijd: 01-07-2013

waarom dan twee verschillende conclusies bij tijger1 en tanteriet.
het gelijk van tante riet betreft de persoon met als geboortedatum 01-06-1949 die géén voorlopige teruggaaf heeft aangevraagd of heeft lopen. de uitbetaalde heffingskorting is € 116. let wel: dit is het totaal wat persoon 2 in 2013 aan heffingskortingen krijgt uitgekeerd in voorbeel2 van tanteriet. de oorzaak van deze geringe uitbetaling van de heffingskorting is inderdaad de tijdsevenredige middeling van de aow-premie (hier 8,95%) hierover is uiteraard geprocedeerd, maar men kreeg nul op het rekest (zie fiscalert maart 2014 – bladzijde 22/23: aow-premie nieuwe aow-ers)

het gelijk van tijger1 betreft dezelfde persoon nummer 2 die als niet of weinig verdienende partner een voorlopige teruggaaf voor de maanden heeft gekregen toen deze persoon nog niet pensioengerechtigd was. deze voorlopige teruggaaf wordt niet teruggevorderd. het programma laat dus een verkeerde uitkomst zien in deze situatie.

ik kan niet de wettekst vinden waarin deze verschillende situaties beschreven staan. wel weet ik dat mevrouw marjan langbroek van de consumenten belastinggids bij herhaling gewaarschuwd heeft een voorlopige aanslag aan te vragen in het jaar dat men 65 jaar c.q. pensioengerechtigd werd. dit op straffe van verlies van een groot deel van de heffingskorting. de grootte van het verlies is afhankelijk van het tijdstip waarop men pensioengerechtigd wordt. laat in het jaar deze leeftijd bereiken levert een groter nadeel op dan vroeg in het jaar.

op het ter ziele gegane belastingforum.com heb ik een fiscaal econoom er eens naar gevraagd. die moest het ook opzoeken, maar bevestigde de informatie zoals hierboven weergegeven. inclusief wetsartikel.