Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Apetjoek
Apetjoek - 23-03-2014 10:34:06
Geldzaken & Recht

Wel of geen huursubsidie

Over huurtoeslag


algemene informatie over huurtoeslag
huurtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van een huurwoning. dit stond vroeger bekend als huursubsidie aanvragen. om recht te hebben op huurtoeslag moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.


voorwaarden huurtoeslag
wanneer u een woning huurt in nederland, kunt u in bepaalde situaties huurtoeslag ontvangen.
huurgrenzen
jonger dan 23 jaar:
uw rekenhuur bedraagt minimaal 222,18 euro en maximaal 374,44 euro per maand

23 of ouder, jonger dan de aow-leeftijd:
uw rekenhuur bedraagt minimaal 222,18 euro en maximaal 681,02 euro per maand

aow-leeftijd:
uw rekenhuur bedraagt minimaal 220,36 euro en maximaal 681,02 euro per maand

aanvraagdatum huurtoeslag
u kunt huurtoeslag aanvragen vanaf de datum dat u op het adres van de woning staat ingeschreven. deze inschrijving in het gba regelt u bij uw gemeente. wanneer de datum van inschrijving in het verleden ligt, is het mogelijk om huurtoeslag met terugwerkende kracht aan te vragen vanaf de datum van inschrijving teruggaand tot 1 januari 2012. wanneer u huurtoeslag met terugwerkende kracht van voor 1 januari 2012 wilt aanvragen, dan hebt u hiervoor een geldig uitstel nodig voor de aangifte inkomstenbelasting van het betreffende jaar.
leeftijd huurtoeslag
vanaf de eerste maand nadat u 18 bent geworden kunt u de huurtoeslag aanvragen. in bijzondere situaties kan het zo zijn dat u voor uw 18e recht kunt hebben op huurtoeslag. neemt u voor meer informatie hierover contact met ons op.
nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning
om recht te hebben op huurtoeslag, moet u de nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning van de immigratie- en naturalisatiedienst hebben. in dat laatste geval kunt u huurtoeslag ontvangen zolang deze vergunning geldig is. als u de nationaliteit heeft van één van de landen uit de eu heeft, heeft u per definitie een verblijfsvergunning voor nederland. als uw vergunningaanvraag in behandeling is, hebt u alleen recht op huurtoeslag als u in het verleden wel een geldige verblijfsstatus had en toen ook huurtoeslag ontving.
inkomensgrenzen huurtoeslag
onderstaande bedragen gelden voor huurtoeslag 2013. de bedragen voor 2012 staan tussen haakjes.
als u alleenstaand bent en jonger dan 65, dan hebt u recht op huurtoeslag tot een inkomen van € 21.025 (€ 22.025).
bent u alleenstaand en 65 of ouder, dan hebt u recht op huurtoeslag tot een inkomen van € 21.100 (€ 20.675).
woont u samen en bent u jonger dan 65, dan hebt u recht op huurtoeslag tot een inkomen van € 28.550 (€ 29.900).
woont u samen en bent u 65 of ouder, dan hebt u recht op huurtoeslag tot een inkomen van €28.725 (€ 28.225).

vermogen huurtoeslag
voor de huurtoeslag is er bovendien sprake van een maximum vermogen. om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag, moeten zowel uw inkomen als uw vermogen onder de gestelde grenzen liggen. in principe geldt, dat wanneer u inkomstenbelasting over uw vermogen (box 3) betaalt, u niet in aanmerking komt voor de huurtoeslag. wanneer u een deel van het jaar een partner of medebewoner hebt, hoeft u zijn of haar vermogen niet mee te rekenen.
toeslagpartner huurtoeslag
u heeft een toeslagpartner indien één van de onderstaande situaties op uw van toepassing is: •getrouwd: als u bent getrouwd, bent u elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag.
•samenlevingscontract: als u een samenlevingscontract hebt dat is afgesloten bij de notaris en op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie met uw huisgenoot, bent u elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag.
•samen een kind: als u samen met uw huisgenoot een kind heeft en op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie met uw huisgenoot, dan bent u elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag.
•kind erkend: als u het kind van uw huisgenoot hebt erkend (of omgekeerd) en op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie met uw huisgenoot, dan bent u elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag.
•pensioenpartners: als u partner bent in de pensioenregeling van uw huisgenoot (of omgekeerd) en op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie met uw huisgenoot, dan bent u elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag. de pensioenverzekeraar kan nagaan of er sprake is van partnerschap voor de pensioenregeling.
in 2012 bent u ook op grond van onderstaande situaties elkaar toeslagpartner: •meer dan 6 maanden gezamenlijke huishouding: als blijkt dat er geen toeslagpartner is op grond van de hiervoor genoemde situaties, dan kan het nog zijn dat er sprake is van iemand die:
?meerderjarig is;
?met wie u meer dan 6 maanden onafgebroken op het woonadres staat ingeschreven, en;
?in die periode een gezamenlijke huishouding voert.
•fiscaal partnerschap: als u aangifte inkomstenbelasting doet met uw huisgenoot en op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie met uw huisgenoot, bent u elkaars fiscale partners. u bent dan ook elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag.
•toeslagpartner in vorig jaar: als u in een vorig toeslagjaar uw huisgenoot al heeft aangemerkt als toeslagpartner en op hetzelfde adres staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie met uw huisgenoot, dan bent u ook voor opvolgende jaren elkaars toeslagpartner voor de huurtoeslag.
•echtscheiding: indien u bent gescheiden, bent u in beginsel geen toeslagpartner meer vanaf het moment dat u niet meer bij elkaar woont. in de meeste gevallen is het moment van scheiden niet gelijk aan de datum van het gescheiden wonen. wanneer u van elkaar scheidt en daarna nog met elkaar blijft samenwonen, dan voert u waarschijnlijk nog wel een gezamenlijke huishouding na de scheiding. voor het jaar 2012 geldt dan dat u in dat geval op basis van die gezamenlijke huishouding elkaars toeslagpartner blijft en hoeft u in beginsel dus geen wijziging van de toeslag in te dienen. voor 2013 geldt het criterium van de gezamenlijke huishouding niet meer en moet u dus wel een wijziging indienen. het is ook denkbaar dat u eerder apart van elkaar gaat wonen, dan de echtscheiding is. wanneer niet langer een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd, maar u nog wel getrouwd bent, dan bent u vanaf het moment van apart wonen, niet langer elkaars toeslagpartner.

medebewoner
wanneer er iemand bij u in huis woont die niet uw toeslagpartner is, spreken we van een medebewoner. dit kan bijvoorbeeld een kind van u zijn, een ouder of iemand anders waarmee u samenwoont die niet uw toeslagpartner is. deze medebewoner moet worden opgegeven in een aanvraag of wijziging. het inkomen van deze persoon telt mee voor het totale inkomen van het huishouden. voor thuiswonende kinderen tot 23 jaar wordt het inkomen boven € 4.627 meegeteld. wanneer de medebewoner(s) in de aanvraag is/zijn opgegeven, is het voor deze persoon/personen niet mogelijk om ook nog zelf huurtoeslag aan te vragen.


benodigdheden huurtoeslag
u heeft een aantal gegevens nodig om de huurtoeslag aan te vragen. het is hierbij van belang dat u de gegevens juist invult. een opgaaf van onjuiste gegevens kan er toe leiden dat u aan het einde van het jaar huurtoeslag moet terugbetalen. voor het aanvragen van huurtoeslag heeft u nodig: •naam en adres van uzelf en uw eventuele toeslagpartner;
•burgerservicenummer van uzelf en uw eventuele toeslagpartner;
•rekeningnummer;
•inschatting van uw inkomen van uzelf en uw eventuele toeslagpartner.
•gegevens van de gehuurde woning
•gegevens van de verhuurder
•een kopie, scan of foto van uw huurcontract