Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

li
limburgertje - 27-03-2014 09:39:55
Garantie & Verzekeringen

Hersteladvies "verzekeren is vooruitzien.nl"

[quote=marcow schreef op vrijdag 21 mrt 2014, 13:36]met stijgende verbazing lees ik de reacties die hierboven zijn geplaatst.
mensen geven oordelen en doen aannames over een product of aanbieder zonder dat ze weten hoe e.e.a. in de praktijk werkt.
het valt me ook op dat het steeds dezelfde personen zijn die olie op het vuur gooien en mensen bewegen hun beslissing terug te draaien.
ook ik ben bezocht door een adviseur van gfh giro.
omdat ik zelf werkzaam ben geweest in de financiële dienstverlening weet ik hoe mijn huidige producten in elkaar zitten.
helaas waren er tot voor kort weinig alternatieven voor mijn polis bij ergo en aegon.
het traditionele banksparen levert gewoon te weinig rendement op en ik had immers een garantie bij beide verzekeraars.
samen met de adviseur hebben we mijn situatie geanalyseerd en deze garanties onder de loep genomen.
de garantie bij ergo ligt ongeveer 20.000 onder mijn inleg over de hele looptijd, en de garantie bij aegon komt er ongeveer op neer dat ik mijn inleg terug zou krijgen.

door winst en beleggingsresultaat zou de ergo polis een hoge verwacht eindwaarde gaan krijgen is me in het rekenvoorbeeld door de ergo adviseur verteld. tot op heden (8 jaar verder) is er nog geen winst bijgeschreven en is mijn huidige waarde nog steeds een stuk lager dan de inleg.

het viel me op dat de adviseur van gfh giro me meteen vertelde wat de kosten zijn van hun bankspaarprodukt (in het verleden is er door geen enkele adviseur hierover gesproken).

bij nadere bestudering van mijn aegon polis bleek dat er jaarlijks ongeveer 35% van mijn inleg af gaat aan:

-eerste en doorlopende kosten verzekeraar
-aankoopkosten
-eerste en doorlopende kosten adviseur

eerste kosten??? de aegon polis loopt al 15 jaar!!

de aankoopkosten bij gfh giro zijn 3% en de beheerskosten 1,25%.
logisch dus dat je bij hetzelfde rendement een hoger eindbedrag gaat krijgen.

ik snap ook niet dat iedereen valt over de € 295 die betaald moet worden om een rekening te openen..
gfh giro mag geen producten gratis weggeven, en bovendien ken ik zelf ook geen verzekeraar die gratis naar je thuis komt om je polis te analyseren.
als ik de "eerste kosten en doorlopende kosten" van de aegon polis bij elkaar op tel dan zou ik al ruim € 9.000 hieraan betaald hebben.
en dat vind hier blijkbaar iedereen wel normaal... zolang de kosten in het product zitten is het prima, maar als een aanbieder transparant is wordt er ineens moeilijk gedaan.

mijn ergo polis maakt het helemaal bont.
als ik weg wil gaan met mijn eigen geld bij ergo moet ik een boete betalen van 5% over mijn "theoretische afkoopwaarde" plus 1% van die waarde voor elk jaar dat de polis nog moest lopen.
deze theoretische afkoopwaarde (betaalde premies min alle provisies e.d. die aan de tussenpersoon zijn betaald) zit bijna € 4.000 onder mijn inleg, mijn polis loopt nog 30 jaar.
als ik dan even mijn inleg vergelijk t.o.v. wat ik nu terug zou krijgen dan kost me dat € 4.000.
ik heb dus op hoge poten ergo gebeld en die vertelden mij dat de kosten vooral in de eerste paar jaar werden gemaakt.
dezelfde rekensom een jaar voor einddatum gemaakt... en dan blijkt dat stoppen me zelfs € 8.000 gaat kosten.

stoppen bij gfh giro kost me maximaal € 150, dus dat is nogal een verschil.

verder lees ik nog het commentaar dat gfh giro niet onafhankelijk is.
gfh giro is een aanbieder en geen tussenpersoon dus voordat er commentaar wordt gegeven zouden jullie je eerst moeten afvragen of jullie wel begrijpen waar het over gaat.
de adviseur die bij mij op bezoek is geweest heeft mij ook niet onder druk gezet, we hebben bijna 3 uur aan tafel gezeten omdat ikzelf vrij kritisch ben en de nodige vragen heb gesteld.

gfh giro is geen verzekeraar maar een vermogensbeheerder met eigen aandelen- en obligatiefondsen.
doordat deze fondsen door hun aktief worden beheerd zijn de rendementen en stuk zekerder dan bij een verzekeraar.
bovendien worden ze er zelf ook beter van als mijn geld rendement oplevert omdat dat hun enige bron van inkomsten is.
een verzekeraar rekent ons gewoon torenhoge kosten en laat ons "historische rendementen" zien
van 7% of meer. de polis van mijn vader bij aegon loopt al 20 jaar en heeft geen rendement opgeleverd, zelfs verlies. hoe kan een verzekeraar er dan nog mee wegkomen dat ze dat rendement maken????

ik zelf ben er in ieder geval een stuk wijzer van geworden en heb inmiddels mijn adviseur gebeld om de 2 polissen over te zetten naar een rekening bij gfh giro.
ondanks dat ergo mij erg hoge afkoopkosten in rekening brengt heb ik geen vertrouwen meer in deze club. bovendien wordt mijn eindwaarde bij gfh ondanks dat verlies nog steeds € 12.000 hoger
het feit dat ergo ineens uit nederland verdween nadat de afm de druk op verzekeraars heeft opgevoerd heeft me destijds al aan het denken gezet.
toen ik met ergo heb gebeld over die afkoopkosten werd ik zelfs verwezen naar deze site.
de medewerker die totaal geen idee had waarover het ging maar een standaard verhaal afstak tegen mij heeft niks anders gedaan dat gfh giro zwart maken en ergo de hemel in prijzen.

naar mijn mening mag zo'n medewerker dit soort zaken niet eens doen, maar dit terzijde.

dus voordat eenieder alleen maar "advies" gaat geven aan mensen die zijn benaderd door gfh giro geef ik zelf het advies om een vrijblijvend gesprek met ze aan te vragen.
zelfs als je niet gaat overstappen weet je in ieder geval welk product je op dit moment precies hebt en wat de mogelijkheden bij hun zijn.

een mening geven over iets of iemand is eenvoudig, ikzelf doe dat hier ook.
het verschil is dat ik me eerst grondig in alles hebt verdiept en alle voors en tegens tegen elkaar heb afgewogen voordat ik iets ga roepen.