Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
mof - 02-04-2014 12:41:19
Winkels & Webshops

Diefstal zelfscan

1) u krijgt hiervoor geen strafblad: een strafblad krijg je bij een gevangenisstraf of een boete in een hogere categorie. verder is er geen procedure begonnen, gewoon een bekeuring. krijgt u ook als u door rood rijdt.

2) u kunt altijd bellen, ook als de bewakers zeggen dat dit niet mag. zolang u niet bent gearresteerd (en dat kan alleen de politie) kunt u alleen zijn "staande gehouden". dat betekent dat u niet weg. de ah hoeft u niet in de gelegenheid te stellen te bellen. u zult daarvoor uw eigen mobieltje moeten gebruiken.

3) u heeft niet per definitie winkeldiefstal gepleegd als u bent vergeten de kratjes te scannen. u kunt het bij de rechter laten voorkomen. gezien de situatie (het zelfscannen), uw haast (kratjes vergeten) en uw brandschoon verleden kan het goed zijn dat een rechter concludeert dat er slechts een misverstand aan de hand is en dat u gewoon vrijspraak krijgt. de winkelier, noch de politie, kan u veroordelen als u daarmee niet instemt. als uw verhaal klopt, evt. bevestigd met getuigen en achtergronden, dan kan u er goed mee wegkomen.

om schuldig te worden bevonden aan winkeldiefstal moet het feit wettig en overtuigend bewezen worden. dat betekent: er moet bewezen worden dat u zich zonder te betalen uit de voeten probeerde te maken met de kratjes (dat lukt nog wel), maar tevens moet de rechter de overtuiging hebben dat u dat welbewust deed en dat er niet een misverstand in het spel is.

ongelukjes gebeuren nu eenmaal, iedereen vergeet wel eens wat, en het zelfscannen bij de ah werkt nu eenmaal in de hand dat mensen die iets vergeten daar niet meteen op worden aangesproken zoals bij de gewone kassa wel het geval is.

ah had ook een medewerker kunnen vragen iha een oogje in het zeil te houden en mensen aan te spreken die iets vergeten zijn. en pas bij herhaling te reageren op winkeldiefstal.