Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
monica010 - 09-04-2014 15:55:46
Geldzaken & Recht

Kan energieleveren de energie afsluiten vanwege het niet betalen van 40 euro incassokosten?

Uit de http://www.budgetenergie.nl/bundles/budgetnewsite/documents/algemene-voorwaarden-2014.pdf">algemene voorwaarden van budgetenergie:

[quote]12.4 de betaling dient te geschieden op een door de leverancier aangegeven bankrekening en binnen de door de leverancier gestelde termijn. voor contractanten die handmatig betalen, is de laatste dag van de aan contractant kenbaar gemaakte betalingstermijn de fatale datum. voor contractanten die hun facturen per automatische incasso voldoen geldt de datum van eerste incassopoging, zoals deze op de factuur vermeld staat, als fatale datum.

12.8 de contractant is zonder nadere ingebrekestelling in verzuim indien niet binnen de in lid 4 bedoelde termijn is betaald.

12.9 een gevolg van het in verzuim verkeren is dat contractant een vergoeding voor de redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte verschuldigd is alsmede de wettelijke rente voor iedere kalenderdag dat betaling te laat wordt verricht, onverminderd het bepaalde in artikel 7. de hoogte van de vergoeding voor de redelijke kosten is vastgelegd in het tarievenblad.

12.10 indien een contractant elektriciteit en/of gas uitsluitend voor huishoudelijke doeleinden van de leverancier afneemt treden de in lid 9 genoemde gevolgen eerst in wanneer betaling is uitgebleven nadat de leverancier de contractant schriftelijk heeft bericht omtrent het verzuim, onder vermelding van de gevolgen indien de contractant niet alsnog binnen veertien dagen betaalt. aan deze aanmaning zijn geen kosten verbonden.

het http://www.budgetenergie.nl/bundles/budgetnewsite/documents/tarieven.pdf">tarievenblad waarnaar wordt verwezen bevat de volgende informatie:

[quote]kosten bij te late betaling
bij niet-tijdige betalingen ontvangt u een herinnering. voor elke factuur die niet binnen de in de herinnering gestelde termijn van veertien dagen is betaald, ontvangt u een aanmaning waarop wij u € 15,- in rekening brengen. indien de aanmaning niet binnen de gestelde termijn wordt betaald, ontvangt u een ingebrekestelling. met ingang van 1 juli 2012 zijn de buitengerechtelijke incassokosten wettelijk vastgelegd. bij de ingebrekestelling worden de incassokosten 15% van het factuurbedrag, met een minimum van € 40,- per vordering.

wanneer vervolgens niet binnen de gestelde termijn van de ingebrekestelling is betaald, worden gerechtelijke incassomaatregelen genomen. de kosten hiervan worden apart bij u in rekening gebracht. tevens zullen wij dan overgaan tot beëindiging van uw leveringsovereenkomst.

om antwoord te geven op uw vragen:

1. ja dat mag. u heeft te laat betaald, u heeft daar weliswaar een reden voor, maar dat is iets tussen u en uw werkgever, daar heeft een energiebedrijf geen boodschap aan, die heeft kennelijk met u een afspraak dat u aan het einde van de maand betaalt voor de volgende maand.
kennelijk heeft u eind februari niet betaald voor de maand maart. de eerste herinnering (alsnog betalen binnen 14 dagen) was kosteloos. omdat u op 19 maart nog steeds niet had betaald, werden er helemaal volgens de tarieven van budgetenergie € 15 kosten in rekening gebracht. u bent toen in de gelegenheid gesteld om alsnog binnen 7 dagen het bedrag + de kosten te betalen, maar heeft dit opnieuw niet gedaan. vandaar de € 40 extra. helemaal volgens de overeenkomst dus die u met budgetenergie bent aangegaan.

2. helaas gaat u er waarschijnlijk ten onrechte vanuit dat u vervolgens het 'basisbedrag' van de rekening voor de maand maart hebt betaald. over het algemeen wordt er bij binnenkomst van een betaling door een bedrijf eerst afgeboekt op de invorderingskosten en daarna pas op de rekening. dus als de rekening € 90 bedroeg en de kosten waren opgelopen tot in totaal € 55, en u betaalt € 90, dan wordt er € 55 afgeboekt op de kosten en € 35 op de openstaande rekening. er staat van die rekening dus waarschijnlijk nog € 55 open. dat is volgens mij voldoende reden om u af te sluiten. u zult echt uw betalingsverplichting moeten nakomen om de kosten niet verder te laten oplopen!

p.s. check http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wanneer-betaalt-mijn-werkgever-mijn-loon.html">deze informatie eens. misschien valt er nog iets te halen bij uw werkgever. ik weet niet hoe uw contact met uw werkgever is, maar u zou dit eens in de groep kunnen gooien.