Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mahadma
mahadma - 09-04-2014 15:59:08
Geldzaken & Recht

Kan energieleveren de energie afsluiten vanwege het niet betalen van 40 euro incassokosten?

12.10 indien een contractant elektriciteit en/of gas uitsluitend voor huishoudelijke doeleinden van de leverancier afneemt treden de in lid 9 genoemde gevolgen eerst in wanneer betaling is uitgebleven nadat de leverancier de contractant schriftelijk heeft bericht omtrent het verzuim, onder vermelding van de gevolgen indien de contractant niet alsnog binnen veertien dagen betaalt. aan deze aanmaning zijn geen kosten verbonden.
12.11 indien een contractant elektriciteit en/of gas uitsluitend voor huishoudelijke doeleinden van de leverancier afneemt én binnen de in lid 10 bedoelde termijn van veertien dagen een schriftelijk en gemotiveerd verzoek tot het treffen van een betalingsregeling bij de leverancier heeft ingediend, treden de gevolgen van niet-betaling niet eerder in dan nadat de leverancier op dit verzoek - eveneens schriftelijk en gemotiveerd - afwijzend heeft beslist. gedurende de looptijd van een door de leverancier met de contractant gesloten betalingsregeling dient de contractant alle uit hoofde van de betalingsregeling en alle overige aan de leverancier verschuldigde bedragen volledig te voldoen. over deze bedragen kan geen verzoek tot een betalingsregeling worden ingediend. komt de contractant zijn verplichtingen inzake de betalingsregeling niet na, dan is hij ten aanzien hiervan zonder nadere ingebrekestelling in verzuim.

ze houden zich aan de regels. en omdat ze "de goedkoopste" zijn hebben ze waarschijnlijk ook zéér strakke regels met geen elastiek. dat u de basis bedragen heeft voldaan (in uw visie) betekent in de praktijk dat u van uw openstaande schuld, bestaande uit kosten en voorschot, alleen een deel heeft afgelost en er dus een post niet betaalde kosten open blijft staan. als u dan weer een "gewoon" voorschot betaald, houdt u nog steeds schuld/niet betaalde kosten over. en als dat zo een paar maanden doorgaat is het bij dit soort bedrijven snel bingo.

mogen ze de extra kosten in rekening brengen? ja.

uw tweede vraag: ja er staat een terechte schuld open en als dat te lang duurt wordt het als u niet betaald (mogelijk) donker bij u thuis.

advies: betalen zo snel mogelijk.